Žirafica-pametnica pirotskih studentkinja osvojila nagradu

Studentkinje Visoke škole za obrazovanje vaspitača u Pirotu osvojile su prvu nagradu na međunarodnoj stručnoj konferenciji studenata u Bugarskoj. U konkurenciji 1.200 studenata, pirotske studentkinje su pobedile sa edukativnom kompjuterskom igricom namenjenoj deci sa smetnjama u razvoju.

"Žirafica pametnica" je stručni rad i video-igrica namenjena deci sa smetnjama u razvoju koja pohađaju vrtić. Studentkinje Visoke strukovne škole za obrazovanje vaspitača, ovu igricu predstavile su na međunarodnoj konferenciji u Bugarskoj i odnele pobedu.

Igrica ima 24 nivoa i omogućava deci sa smetnjama u razvoju da savladaju aktivnosti koje rade sva deca u vrtićima, objašnjava studentkinja Milica Babanić:

"Tako je koncipirana da ide od lakšeg ka težem, tako da dete može da savlada oblike i boje."

"Zadovoljne smo, što smo uspele da na ovakav način predstavimo našu školu i drago nam je da smo doprinele da naša škola bude na prvom mestu", kaže Jelena Nikolić.

Igrica je testirana sa decom koja imaju razvojne smetnje i dala je veoma dobre rezultate.

"Ovo je gotov softverski proizvod koji je spreman da se koristi", objašnjava Aleksandar Spasić, profesor Visoke strukovne škole za obrazovanje vaspitača. "On ima budućnost da se dalje razvija, pošto je cela igra napravljena po metodu povećanja zahteva."

Visoka strukovna škola za obrazovanje vaspitača ima dugu tradiciju. Ove godine upisaće 99. gerneraciju studenata. Ujedno, kako navodi direktorka te škole Emilija Popović, pripremaju se za novine u obrazovnom programu.

"Ono što je ispred nas, to je svakako strukovni master, za koji smo konkurisali, a koji je predviđen novim zakonom o visokom obrazovanju, te se nadamo da je to jedna novina ne samo u visokom obrazovanju, već i kod nas.

Budućnost "Žirafice pametnice" je da se pripremi za mobilne platforme - tablete i mobilne telefone, jer su prijemčiviji deci predškolskog uzrasta. Na taj način će se omogućiti roditeljima da i kod kuće kroz ovaj edukativni sadržaj, vežbaju i uče sa decom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво