Valjevo: Oštrije kazne za vlasnike kućnih ljubimaca koji ne poštuju propise

U Valjevu su nedavno psi ujeli dvoje dece i jednu odraslu osobu. To je bio povod da od 1. juna Komunalna policija počne sa intenzivnom kontrolom i kažnjavanjem vlasnika pasa koji ne poštuju gradsku Odluku o držanju ljubimaca.

Šetnju gradom bez povoca, opasne pse bez zaštitne korpe na njušci i nenošenje pasoša kućnog ljubimca - to najpre kontrolišu i kažnjavaju komunalni policajci u Valjevu od početka juna.

Jedan od naših sagovornika šeta ponekad ljubimca bez povoca, a dokumentaciju za psa ima, ali je ne nosi sa sobom.

"Ja mom psu da stavljam korpu, a da ga napadaju ulični kerovi, kao što ga napadaju?" - kaže drugi. "E, kad se taj problem bude rešio, onda možemo da pričamo o nečemu drugom."

Represivne mere, ako se ne poštuje gradska Odluka o držanju domaćih životinja, primenjuju se, jer prevencija i upozoravanje vlasnika pasa tri godine nisu vredeli.

"Pet hiljada dinara je i za nenošenje zaštitne korpe, za izvođenje psa bez povoca, isto tako i za neuklanjanje izmeta za svojim kućnim ljubimcem", kaže Milica Petković, načelnica Komunalne policije u Valjevu. "Ono što je nedostatak ove odluke, ja to moram da istaknem, to je da su neobeležena ona mesta koja su ovom gradu potrebna, gde vlasnički psi mogu biti slobodno pušteni."

Da se istrče slobodno, bez povoca, psi mogu u bilo koje doba na desnoj obali Kolubare. U parkovima i drugim zelenim površinama u gradu to je moguće samo noću, leti od 22 sata, a zimi od 20 sati do 10 ujutro. Slobodno kretanje vlasničkim psima dodatno je ograničeno u blizini škola.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 07. jun 2018, 08:34)
anonymous [neregistrovani]

На селу

Псима је место у селу, а не у граду. Евентуално и у граду, али ако се поседује своја кућа са двориштем.
Град није природна средина за псе. Погледајте као се пси опиру кад треба да се врате у стамбену зграду. Жалосно. Пас јесте човеку најбољи пријатељ, али то не важи и обрнуто.

(sreda, 06. jun 2018, 22:17)
anonymous [neregistrovani]

Tako

samo oštrim kaznama može se napraviti reda.