Đaci iz Cekavice - uzor vršnjacima, ponos meštanima

Učenici četvrtog razreda izdvojenog odeljenja škole u Cekavici kod Lebana svoje pesme sabrali su u zajedničku knjigu. Novac od prodaje Zbirke namenili su za lečenje devojčice iz tog kraja.

Još se kreda nije osušila. Samo što je napisana, Milica mora da je čita. Njihov način da požele dobrodošlicu, stihovima.

"Pesme govore o proleću", objašnjava Milica Ivković, "kako sam bila srećna kad sam pošla u školu, govore o ljubimcima."

Marko, Katarina, Luka, Andrija, Milica, Nemanja - šestoro četvrtaka izdvojenog odeljenja u Cekavici. Tek im je jedanaest godina, a već  su pesnici. Autori zbirke poezije "Deca žele da polete".

Marko Ivković pesme piše od drugog razreda. Njegov drug Luka Živković kaže da prvo izabere temu i napiše naslov pesme, a posle "izmišlja" ostale stihove.

Tokom protekle decenije, s vremena na vreme, u zborniku "Sto mladih talenata" Kulturno-izdavačkog centra "Srpske kuća" iz Požarevca nalazile su se pesme dece iz škole u Bošnjacu.

Ova zbirka je kao kruna desetogodišnje saradnje. Pesme dečje, ideja i ilustracije učiteljičine.

"Najveće zadovoljstvo mi je što sam kod njih uspela da stvorim naviku za čitanjem i pisanjem i da im omogućim da kroz svet mašte rastu lepše i zdravije", naglašava Lidija Jović Mihailović, učiteljica.

Ovom knjigom potvrdili su talenat, ali i mnogo više od toga. Novac od prodaje namenili su bolesnoj drugarici, vršnjakinji iz sela Lugara.

"Cilj ove zbirke je bio da kod učenika probudimo još jači rad, pisanje i čitanje poezije i na kraju humanost", rekao je Goran Pejković, direktor OŠ "Radoje Domanović" u Bošnjacu.

Istim putem krenuće drugari iz matične škole u Bošnjacu. Četrdeset jednom školarcu u Cekavici postali su uzor, meštanima svog sela i susednih Togočevca i Malog Vojlovca ponos.

broj komentara 0 pošalji komentar