U Lukinom Selu najbolji organski spanać u Srbiji

Na osnovu glasova potrošača, mišljenja stručnog žirija i uspešnosti na tržištu, Privredna komora Srbije i Ministarstvo trgovine dodelili su nagrade najuspešnijim brendovima i privrednicima u zemlji.

Među dvadeset četiri dobitnika koji su poneli titulu "Najbolje iz Srbije" našao se i Šandor Balanji iz Lukinog Sela, a priznanje mu je dodeljeno u kategoriji "robni brend  organski proizvod" za spanać.

Porodica Balanji organskom proizvodnjom bavi se od 1996. godine, a certifikat za organsku proizvodnju spanaća dobila je pre dva meseca.

"Nismo imali nikakva iskustva što se tiče proizvodnje, ugostiteljski smo radnici", kaže Ilona Balanji. "Ipak, pregurali smo to, trudili smo se da nam uspe, da budemo tu gde smo sad."

Do uspeha se stiže, kako kaže Ilona, teškim radom, motikom i sa puno znoja:

"Pošto se ne prska, sve se radi motikom, kopa se, ručno se čupa - nema hemije, nema nikakve fizičke sile, zemlja se obrađuje kako su radili naši dede i bake."

Ova porodica je primer upornosti. I pored toga što na početku nije sve krenulo najbolje, vera u ono što rade i želja da pokušaju ponovo pokazale su se ispravnim.

"Stručnjaci Poljoprivredno savetodavne službe su rekli da ovo neće zaživeti, da ovo neće biti uspešno", naglašava Šandor Balanji. "Mi to pamtimo, i mi smo im lepo dokazali da je to moguće. Nije tajna samo u proizvodnji nego i u prodaji. Znači biti prisutan na tržištu imati poverenje potrošača a i distributera sa kojima sarađujemo."

Vremena za slavlje nemaju, već ovoga jutra vratili su se redovnom poslu, najpre u plastenike sa paradajzom i paprikom, a zatim u pripremu zemljišta za novu proizvodnju spanaća.

 

broj komentara 0 pošalji komentar