Prirodnjačka zbirka vršačkog muzeja u Apoteci na stepenicama

Deo bogate prirodnjačke zbirke Gradskog muzeja Vršac, koja ima oko tri stotine vrednih eksponata, predstavljen je javnosti. U renoviranom ambijentu muzejskog prostora "Apoteka na stepenicama" otvorena je stalna postavka koju čine fosilni ostaci biljnog i životinjskog sveta, kao i najvredniji primerci ptica i divljih životinja, prepariranih krajem 19. i početkom 20. veka.

Prirodnjačka zbirka, koja je decenijama bila nedostupna javnosti, a na čijem je prikupljanju od 1882. godine, sa pionirskim žarom radio poznati Vrščanin Feliks Mileker, napokon je dostupna Vrščanima i gostima ovog grada.

Eksponati su, zbog nedostatka adekvatnog prostora, godinama čuvani u muzejskim depoima, a sada su ih minimalno "doradili" stručnjaci novosadskog Zavoda za zaštitu prirode.

"Imamo preko trista eskponata", navodi direktor Gradskog muzeja Vršac Zvonimir Santrač. "Sve ono što se može naći u Južnom Banatu, a posebno u vršačkim planinama - od karpatskog vuka koji je eminentan i zna da zagolica maštu, do snažnih orlova, sjajnih sova."

Ova zbirka svrstava se u jednu od nastarijih i najbogatijih u Srbiji, a sada je smeštena u takozvanoj Apoteci na stepenicama, zgradi iz 18. veka, u kojoj je bila prva vršaka apoteka, i koja je i sama po sebi eksponat.

"Ideja je da ovu zbirku i ovu izložbu posećuju sva školska deca, i to ne samo sa teritorije grada Vršca već i iz svih naseljenih mesta", ističe Dragana Mitrović, gradonačelnica Vršca. "Nedopustivo je da deca, koja su možda i svakodnevno sa roditeljima na ulicama i trgovima Vršca, nisu ni jednom posetila čuvenu Apoteku na stepenicama koja datira iz 18. veka."

Zbog nedostatka prostora, nije bilo moguće izložiti sve primerke koje poseduje vršački Gradski muzej. Zato će postavka, s vremena na vreme biti menjana, postojeći eksponati zamenjeni drugim, pa će biti uvek nova i zanimljiva. 

broj komentara 0 pošalji komentar