Prirodnjačka zbirka vršačkog muzeja u Apoteci na stepenicama

Deo bogate prirodnjačke zbirke Gradskog muzeja Vršac, koja ima oko tri stotine vrednih eksponata, predstavljen je javnosti. U renoviranom ambijentu muzejskog prostora "Apoteka na stepenicama" otvorena je stalna postavka koju čine fosilni ostaci biljnog i životinjskog sveta, kao i najvredniji primerci ptica i divljih životinja, prepariranih krajem 19. i početkom 20. veka.

Prirodnjačka zbirka, koja je decenijama bila nedostupna javnosti, a na čijem je prikupljanju od 1882. godine, sa pionirskim žarom radio poznati Vrščanin Feliks Mileker, napokon je dostupna Vrščanima i gostima ovog grada.

Eksponati su, zbog nedostatka adekvatnog prostora, godinama čuvani u muzejskim depoima, a sada su ih minimalno "doradili" stručnjaci novosadskog Zavoda za zaštitu prirode.

"Imamo preko trista eskponata", navodi direktor Gradskog muzeja Vršac Zvonimir Santrač. "Sve ono što se može naći u Južnom Banatu, a posebno u vršačkim planinama - od karpatskog vuka koji je eminentan i zna da zagolica maštu, do snažnih orlova, sjajnih sova."

Ova zbirka svrstava se u jednu od nastarijih i najbogatijih u Srbiji, a sada je smeštena u takozvanoj Apoteci na stepenicama, zgradi iz 18. veka, u kojoj je bila prva vršaka apoteka, i koja je i sama po sebi eksponat.

"Ideja je da ovu zbirku i ovu izložbu posećuju sva školska deca, i to ne samo sa teritorije grada Vršca već i iz svih naseljenih mesta", ističe Dragana Mitrović, gradonačelnica Vršca. "Nedopustivo je da deca, koja su možda i svakodnevno sa roditeljima na ulicama i trgovima Vršca, nisu ni jednom posetila čuvenu Apoteku na stepenicama koja datira iz 18. veka."

Zbog nedostatka prostora, nije bilo moguće izložiti sve primerke koje poseduje vršački Gradski muzej. Zato će postavka, s vremena na vreme biti menjana, postojeći eksponati zamenjeni drugim, pa će biti uvek nova i zanimljiva. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво