Dovoljno mesta u pančevačkim srednjim školama

U Južnom Banatu, u srednje škole upisaće se 2.680 učenika. Sedam srednjih škola u Pančevu ima 1.480 slobodnih mesta, što je više nego dovoljno, jer osmogodišnje školovanje u tom gradu završava 1.230 đaka.

U nekoliko srednjih škola otvaraju se ove godine novi obrazovni profili. Najviše đaka - njih 270 - upisaće Tehnička škola "23. maj".

U saradnji sa NIS-om otvara se i novo odeljenje za tehničara za naftu i gas, najavila je direktorka te škole Nataša Zečević:

"Posle 30 godina prvi put u obrazovnom sistemu imamo profil koji se bavi preradom nafte i gasa. Inicijativa je potekla od NIS-a i naše Rafinerije. Mi smo to prihvatili i radna grupa naših profesora zajedno sa stručnjacima sa fakulteta uradila je nastavni plan i program za novog tehničara."

U Elektrotehničkoj školi "Nikola Tesla" imaju šest starih i jedan novi obrazovni profil - za elektrotehničara za termičke i rashladne uređaje.

"Standardno su nam informacione tehnologije najzastupljenije i najviše učenika se za to interesuje", kaže  direktorte škole Nikola Ćurčin. "Prošle godine imali smo 120 prijavljenih đaka za 24 mesta. Osim toga, tu su i administratori, multimediji, telekomunikacije, procesno upravljanje, i očekujem veće interesovanje nego prethodnih godina."

U Gimnaziji "Uroš Predić" upisuju po 120 đaka na prirodno-matematički i društveno-jezički smer, što je malo, jer ima mnogo više zainteresovanih đaka koji žele da upišu ovu elitnu školu, ali ovde nemaju dovoljno prostora da bi primili više učenika.

"Iz Gimanzije izlaze đaci koji dobijaju široko obrazovanje i pripremljeni su za prirodne i društvene fakultete, tako da svi koji žele što više da nauče i koji smatraju da će im to trebati u daljem školovanju posle srednje škole doći će u Gimnaziju", kaže Zorica Pomar, v.d. direktorke Gimnazije "Uroš Predić".

U srednjim školama u Kovinu i Beloj Crkvi prvi put se otvaraju i nova odeljenja za posebno nadarene učenike za računarstvo i informatiku. 

broj komentara 0 pošalji komentar