Kafa, uzbudljiva priča o dobrom ukusu

Izložbu Prirodnjačkog muzeja „Kafa, uzbudljiva priča o dobrom ukusu", Aleksandre Savić do kraja meseca moći će da pogledaju i posetioci trsteničkog Muzeja.

Početak dana bez kafe mnogi ne mogu ni da zamisle. Otkrivena je u šestom veku u Etiopiji, gde je prvobitno korišćena kao hrana. U svetu se popije oko dve i po milijarde šoljica kafe svakoga dana.

„Teško je reći ko su najstrastveniji konzuumenti kafe u svetu. Čini mi se da malo prednjače skandinavske zemlje. Šveđani i Norvežani, što je veoma interesantno, s obzirom na to da je prapostojbina kafe u Africi, pa se preko Azije proširila na Balkansko poluostrvo, kasnije i Evropu", objašnjava direktorka Muzeja Jelena Vukčević. 

Od 120 opisanih vrsta kafe, među kojima su arabika i robusta najpopularnije, dvadesetak je izloženo. Ipak, uz pravu biljku, šoljice iz svih krajeva sveta, brojne zanimljivosti o preradi i ritualima ispijanja, posetiocima je najzanimljivija afrička cibetka.

"To je životinja koja obožava da jede zrnca kafe. Ona ta zrnca ne preradi u potpunosti u svom digestivnom traktu već jedan deo tih zrna izbaci nesvarena. Tako nesvarena zrna se skupljaju i peku, i od njih se dobija najskuplja kafa na svetu. Kažu da je ta kafa - Kopi luvak - fantastičnog ukusa", ističe Jelena Vukčević. "Jedna šoljica košta oko 50 evra."

Beograd je prvi u Evropi imao kafanu u kojoj je 1521. godine služena samo kafa. Omiljeni napitak koji može biti i fatalan ako se popije više od pedeset šoljica na dan. Turske ili srpske, svejedno je.

"Izraz ‘turska’ kod je nas ostao zato što je kafa u Srbiju došla zajedno sa Osmanlijama", kaže Jelena Vukčević. "Inače, možemo slobodno da je zovemo srpska jer je spremljena na naš način."

A od same pripreme, i vrste kafe, kažu zaljubljenici u ovaj napitak, mnogo je važnije u kakvom ga raspoloženju, i sa kim, pijete.

broj komentara 0 pošalji komentar