U Čurugu, najveća farma organskog mleka u Evropi

Organskom ratarskom proizvodnjom na sopstvenim njivama i poštovanjem strogih normi u proizvodnji mleka može se dobiti sertifikovan proizvod. Ako se koriste i otpaci za dobijanje energije reč je o naprednoj farmi u okolini Žablja, koja već služi kao primer dobre evropske prakse.

Najveća farma organskog mleka u Evropi nalazi se u Srbiji, u bačkom selu Čurugu, gde se na jedinstven način uzgaja oko 2.200 goveda.

Godišnje se proizvede skoro sedam miliona litara organskog mleka koje se plasira na našem tržištu.

Na više od 32 hektara, uzgajaju se tovna, mlečna grla i junice, uz zaokužen ciklus proizvodnje, gde se striktno vodi računa o svim fazama proizvodnje - od upotrebe organski proizvedene stočne hrane do ratarskih kultura i upotrebe prirodnog đubriva.

"To podrazumeva nekorišćenje pesticide, nekorišćenje hemijskih sredstava, nekorišćenje mineralnih đubriva, korišćenje fertilajzera, odnosno đubriva kojima se hrani zemljiše, a ne biljke", objašnjava  Jovan Popović, sa farma "Global Sid" u Čurugu.

U organsku farmu "Global sid" u Čurugu uloženo je više od 22 miliona evra. Osnovana je pre trinaest godina, a osim organske hrane i mleka proces podrazumeva i proizvodnju bio-energije.

Sada je otvorena još jedna energana koja koristi metan iz stajnjaka za proizvodnju elektične energije. Vrednost je četiri miliona evra, uz 1,2 megavata snage koja se isporučuje Elektroprivedi Srbije.

"Uslovi su se stekli zato što imamo sopstvenu bazu sirovina, čvrsti i tečni stajnjak, kukuruznu silažu i ostali deo organskih materija koje imamo i koje se koriste u proizvodnji bio-gasa", kažeZoran Jakšić, rukovodilac bio-energane.

"I deset do petnaest puta manje farme mogu da imaju biogasna postrojenja i da na taj način dobiju novi input preko različitih davanja kako bi ta poljoprivredna proizvodnja dobila novu vrednost, kako bi to sve više imalo smisla", ističe Branislav Nedimović, minister poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije. "Mi ćemo kroz IPARD ovakve akvizicije za mnogo manje farme da podržimo."

Jedinstvena farma, gde se svi otpaci upotrebljavaju za novu proizvodnju u planu ima nova ulaganja i izgradnju pogona gde bi se prerađivali originalni organski mlečni i ratarski prehrambeni proizvodi sa geo-poreklom namenjani izvozu.

broj komentara 0 pošalji komentar