U ružičnjacima radi polovina meštana Lipolista

Lipolist kod Šapca priprema se za festival ruža sa milion sadnica, od čije prozvodnje u tom selu živi dvadesetak porodica.

Posle više od šest decenija gajenja ruža u Lipolistu - nova smena generacija proizvođača. Mladim Topalovićima i Marinkovićima, pridružuju se i drugi meštani, odnedavno i Goran Mijailović, novi predsednik Udruženja, koji proizvede 30.000 sadnica godišnje.

"Zarada na ružama je neuporedivo sigurnija i veća nego na ratarskim kulturama, samim tim što smo iz Lipolista, to ima određenu težinu", kaže Goran Mijailović, predsednik Udruženja "Ruže Lipolista". "Jedan hektar ruža je kao 40 hektara ratarskih kultura."

Oko 80 odsto proizvodnje ruža iz Lipolista se izvozi, najviše u Rusiju. Od ukupno dve hiljade stanovnika, pred festival, polovina radi u ružičnjacima, najviše u rasadnicima porodice Topalović koja ima i svoj garden centar.

"Poenta nam je da držimo sve bez korova, da biljke budu zdrave, da sve bude čisto, da ne bude bolesti", objašnjava Jovan Topalović. "To nam je, inače, posao koji treba da radimo i mimo festivala."

Tokom festivala, kada su ružine boje najjače, u hladu stoletnih lipa, meštani ugoste nekoliko hiljada posetilaca. Za najvažniji dogadjaj u kalendaru, selo se uveliko priprema, jer im spoj lepote, ljubavi i rada donese više od pola miliona evra godišnje.

U Lipolistu se, po rečima Milana Marinkovića, proizvede i proda milion ruža godišnje. Na domaćem tržištu cena je evro za ružu, u izvozu je duplo manje.

Osim izložbe cveća i obilaska ružičnjaka, za brojne goste, ovde se priprema sadržajan umetnički program, zbog čega planiraju gradnju apartmana i veći priliv novca od turizma.

broj komentara 0 pošalji komentar