Kupus skuplji od sezonskog voća

Zbog izuzetno niske prošlogodišnje otkupne cene, kupus je ovog proleća zasađen na manje površina u Banatu. Povrtari koji su ipak odlučili da ga gaje nisu se pokajali, jer je mladi kupus pet puta skuplji nego lane.

Proizvođači kupusa iz Lukinog Sela i Mužlje konačno su dočekali cenu za svoje proizvode koja ne samo da pokriva troškove već donosi i dobar profit.

Imre Sarvak, proizvođač kupusa iz Mužlje, kaže da je tome pogodovala kasna zima, ali i manja ponuda tog povrća od prošlogodišnje.

Poljoprivrednici sve proizvedene količine kupusa predaju u "Carsku baštu" a ona ih dalje distribuira širom Srbije.

"Mesečno otkupimo oko dve stotine tona", kaže Tibor Molnar iz "Carske bašte", "to je neki normativ bio do sada. Ove godine ćemo izgleda i malo više, zato što je kupus sada atraktivna roba. Distribuira se u zemlji i jedan deo u inostranstvu."

Na pijacama kažu da je cena ranog kupusa dostigla cenu jagoda i trešanja.

"To su maloprodajne cene, i nakupci moraju od nečega da žive. Veleprodajna cena vam je tu oko pedeset do šezdeset, znači to je zadovoljavajuće i od toga mi sada možemo da pokrijemo višegodišnje gubitke, znači sad smo na ivici ponora da se ovo nije dogodilo mi bismo sigurno propali."

A da ne bi bilo baš sve idealno u ovoj priči, pobrinuli su se nadničari kojih gotovo i nema ili dolaze iz sela udaljenih i po nekoliko desetina kilometara.

"Radnika ovde iz Mužlje i Zrenjanina nema", ističe Nikola Pančić, "svi su otišli u Mađarsku i po Evropskoj uniji, Nemačkoj, tako da smo primorani da dovodimo ljude iz okolnih sela pa čik i po trideset, četrdeset kilometara."

Da li će trenutna cena kupusa navestii druge povrtare da zasade više ovoga povrća, ili ćemo i na jesen kupus plaćati više od voća, saznaćemo za koji mesec.

 

 

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar