Pokretna biblioteka u kruševačkim selima

Narodna biblioteka u Kruševcu, uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja, gradske uprave i privrednika, osnovala je posebno odeljenje: mobilnu biblioteku, kombi sa knjigama koji obilazi isturena odeljenja osnovnih škola u kruševačkom kraju.

Na radost dvadesetak đaka isturenog odeljenja osnovne škole "Vasa Pelagić" u Globaru, ovaj kombi koji oni nazivaju "pokretna knjiga", svakih 15 dana dolazi u njihovo selo.

Tu je preko hiljadu naslova, sve je prilagođeno uzrastu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

Kruševac je među prvim gradovima u Srbiji dobio mobilnu biblioteku. Ima stripove, knjige za lektiru, istorijske i geografske atlase.

"Za mlađe đake ima puno slikovnica, dosta stvari da vide što nemaju u svojim udžbenicima", kaže Stefan Milosavljević, učitelj OŠ "Vasa Pelagić" Globare. "Važno je da đaci razvijaju čitalačke sposobnosti, da imaju veći fond reči." 

"Pokrili smo Globare, Meševo, Krvavicu i Šašiilovac, zatim Osnovnu školu ‘Sveti Sava’, odeljenje u Mačkovcu i samo odeljenje u Čitluku i škola ‘Dragomir Marković’, Lomnica i Trmčare", kaže Snežana Nenezić, direktorka Narodne biblioteke u Kruševcu.

Trenutno ovaj kombi ima devet stajališta u Rasinskom okrugu, a knjige se menjaju na 15 dana, kao u matičnoj biblioteci u Kruševcu.

 

broj komentara 0 pošalji komentar