U Šapcu predstavljen konkurs EU PRO za preduzetnike

Prvi grad u kojem je predstavljen javni poziv razvojnog programa EU PRO namenjen preduzetnicima je Šabac. Javni poziv razvojnog programa, otvoren je do šestog jula, a za tu namenu EU opredelila je 4,5 miliona evra.

Šabac je prvi grad u kojem je predstavljen javni poziv razvojnog programa EU PRO namenjen preduzetnicima.Za bespovratna sredstava mogu da konkurišu preduzetničke radnje, mikro i mala preduzeća koja se bave proizvodnjom ili pružanjem IT usluga. 

Ona koja su osnovana u poslednje dve godine, mogu da dobiju između deset i 20 hiljada evra. A za privrednike koji posluju duže od tri, a najviše pet godina, pojedinčna vrednost projketa iznosi od 10 do 50 hiljada evra.

Preduzeća moraju biti većinski u domaćem privatnom vlasništvu, da imaju ostvarenu dobit na kraju prošle godine i izmirene sve obaveze prema državi. Novac se prvenstveno dodeljuje za nabavku opreme. 

 ,,Imam preduzeće koje se bavi pravljenjem odevnih predmeta od tekstila, konkretno dečija garderoba, moja ideja je kada sam čula EU PRO u Šabac, jeste da unapredim svoju proizvodnju, odnosno da ubacim proizvode koje do sada nismo radili, jako bi mi značila pomoć u vidu mašine,'' kaže Marija Milutinović.

Miloš Mirković, preduzetnik iz Šapca, navodi ,, Uklapamo se u kriterijume, nadamo se da ćemo dobiti ta sredstva, generalno, svakom mladom preduzeću je to potrebno. Bavim se proizvodnjom košnica i ramova.''

,,Ono što je važno, ne samo da će ova preduzeća da zaposle ljude iz svoje lokalne zajednice, već da oni posluju društveno odgovorno. Kriterijumi na osnovu kojih ćemo procenjivati predloge projekta uključuje i te aspekte, da li zapošljavaju žene, da li zapošljavaju manjine,'' objašnjavaOlivera Kostić, menadžerka sektora za mala i srednja preduzeća EU PRO.

Javni poziv razvojnog programa, otvoren je do šestog jula, a za tu namenu EU opredelila je 4,5 miliona evra.

Projekat se sprovodi u 99 gradova i opština, a u naredne dve sedmice biće predstavljen u još 9 gradova.

broj komentara 0 pošalji komentar