Sokobanja - prva opština u Srbiji sa sistemom za primarnu selekciju otpada

U Sokobanji, koja je 1992. godine proglašena za prvu ekološku opštinu u tadašnjoj Jugoslaviji, razmišljaju kako da privuku što više turista, a istovremeno očuvaju životnu sredinu. U gradu zato postavljaju kontejnere i kante za selekciju otpada.

Sokobanja je postala prvo mesto u Srbiji koji ima kompletan sistem za primarnu selekciju i odlaganje ambalažnog otpada, zahvaljujući lokalnoj samoupravi, JKP "Napredak" i "Sekopaku".

U okviru projekta "Vašu ambalažu u reciklažu" obezbeđeno je 350 vidno obeleženih kontejnera različitih boja za sakupljanje pet-ambalaže, papira i stakla kao i 4.000 kanti za sakupljanje ambalažnog otpada za svako domaćinstvo na teritoriji Sokobanje. 

Prema najnovijim podacima u našoj zemlji se sakupi i pošalje na reciklažu 55 odsto ambalažnog otpada.

"Sokobanja, prva ekološka opština proglašena Deklaracijom iz 1992. godine, mora uložiti znatno veće napore kako bi opravdala ovu titulu. Činjenica da je ovo najstarija srpska banja, po mnogima najlepša, gde je razvoj zdravstvenog turizma zasnovan na prirodnim faktorima, nas obavezuje na efikasnu zaštitu i očuvanje prirodnih resursa. Razvoj turističke delatnosti u velikoj meri zavisi od prirodnih faktora koji čine okosnicu zdravstvenog turizma", rekao je Isidor Krstić, predsednik Opštine Sokobanja.

U "Sekopaku", koji je lider u upravljanju ambalažnim otpadom, imaju za cilj da se ovakav sistem primarne selekcije uspostavi u svim gradovima u Srbiji.

"Naše strateško opredeljenje je da u saradnji sa lokalnim samoupravama, odnosno komunalnim preduzećima, zajednički razvijamo sisteme prikupljanja ambalažnog otpada. Naš cilj je da u narednom periodu bude pokrivena cela zemlja", rekla je Violeta Belanović Kokir, direktorka Sekopaka.

Iz opštine Sokobanja apelovali su na sve građane da se aktiviraju i daju svoj doprinos kako bi svi zajedno sačuvali prirodnu lepotu kraljice banjskog turizma.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво