Lozničani se rashlađuju na Drini, lekari savetuju oprez

Mnogi građani, uprkos upozorenjima, odlaze na neuređene plaže tražeći spas od vrućine. Veliki broj Lozničana ne poštuje savete lekara i kupa se u reci Drini, koja je brza i hladna.

Uprkos upozorenjima, mnogi građani, a posebno deca bez znanja roditelja, odlaze na neuređene plaže.

Preporuka je da se osveženje potraži na otvorenim bazenima, gde o bezbednosti posetilaca brinu spasilačke, redarske i lekarske službe.

Veliki broj Lozničana ne poštuje upozorenja lekara, a to se najpre odnosi na one koji spas od vrućina traže na reci Drini.

Drina je poznata kao brza i hladna reka, koja nažolost svake godine odnese nekoliko ljudskih života.

Plaže kraj Drine, ali i korito te reke, bar što se tiče njenog toka u ovom delu Podrinja su neuređene, spasilaca nema, pa su kupači ukoliko dođe do nezgodne i opasne situacije prepušteni sami sebi.

Roditelji na Drinu često dovode i decu, zbog čega je neophodno povesti posebnan oprez. Kupača na ovoj reci bilo je i prethodnih dana.

"Sezona kupanja na Drini je počela, ima već desetak dana, znači ljudi se kupaju već uveliko, toplo vreme je izmamilo narod, prolazili su juče sa čamcima, Drina kao Drina hladna kao i obično, kao i uvek," kaže Miloš Đuričić, iz Loznice.

"Zbog velike razlike u temperaturi vazduha, i zbog velike razlike u temperaturi vode trebalo bi naročito da se obrati pažnja kako kod mlađih ljudi, tako i kod starijih, moram da napomenem da sve hronične bolesti ukoliko dožive taj temperaturni šok, ako zagrejani uđete u hladnu vodu, posledice mogu biti teške," upozorava doktor Nebojša Lukić, specijalista urgentne medicine.

Glavni savet lekara, kako kažu, jeste da u vodu ne treba ulaziti bez prethodne pripreme, a 16. juna kupališna sezona počinje i na gradskom bazenu, koji je trentuno najbezbednije mesto u Loznici za spas od vrućina.

broj komentara 0 pošalji komentar