Pirot i Negotin, prošlogodišnji šampioni razvoja

NALED i RTS su, uz pokroviteljstvo Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, pokrenuli su drugi konkurs za izbor najboljih lokalnih samouprava u pet kategorija. Na prošlom konkursu, među "Šampionima razvoja" bili su Pirot i Negotin.

Mnogo toga se promenilo od 2002. godine, kada je Pirot od tadašnjeg premijera Zorana Đinđića dobio karakteristiku koju je dobro zapamtio.

"Kada je video ambijent u Pirotu, broj projekata koji su prema Republici poslati, uopšte čitavu atmosferu ovde, Pirot je nazvao prokletom avlijom", seća se gradonačelnik Vladan Vasić.

Pirot je za deceniju i po, uspeo da se razvije u moderan grad, sa novom infrastrukturom, industrijskom zonom, među najboljim zonama u svetu, efikasnom administracijom i bogatom turističkom ponudom. To ga je, na prošlom konkursu NALED-a, svrstalo među šampione razvoja.

"Osim toga, što je lokalna samouprava izuzetno naporno radila, imali smo pozitivne okolnosti da je počeo da se gradi Koridor 10 prema našem kraju", ističe Vasić. "Imali smo izuzetnu saradnju i stratešku odluku Mišlena da duplira svoju proizvodnju. Dakle, jedna velika investicija od 250 miliona evra se dogodila."

Opština Negotin je takođe bila nagrađena. Veliki broj projekata je realizovan, a što je najvažnije podignut je kvalitet života Negotinaca.

"Nadam se da ćemo i u budućnosti sa NALED-om imati kvalitetnu saradnju, kako bi stigli do konačnog rezultata, a to je da naša opština implementira što je moguće više znanja, koje ćemo kroz te projekte dobiti i naravno da privučemo što više invesitora", kaže Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

U NALED-u kažu da je cilj konkursa da lokalne samouprave gledaju jedna od druge i da preuzimaju dobra rešenja.

Fokus je na podršci postojećoj privredi, privlačenju investicija, na promociji dobrih rešenja u kulturi i turizmu, gde takođe opštine mogu da izdvoje nešto po čemu su jedinstveni, objašnjava Ivan Radak iz NALED-a:

"Takođe želimo da promovišemo dobre servise za građane i efikasnu lokalnu administraciju."

Za sve lokalne samouprave je važno da njihova projektna rešenja budu primenjiva, da benefit bude veći od troškova i da projekti budu kreativni. Projekti koji su pobedili na prvom konkursu žive i dan-danas, a mnogi od njih su i unapređeni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво