Novi most kod Ražnja

Na Ražanjskoj reci otvoren je most na mestu starog, koji je urušen u majskim poplavama 2014. godine. Most je građen tzv. švedskom metodom, prvi put primenjenom kod nas.

Ne prolazi kroz naselje, koristi se povremeno, ali je neophodan žiteljima Mađara i Maćije, koji preko reke imaju šume, i zaljubljenicima u lov i prirodu.

"Posle 4 godine možemo opet kolima preko mosta do izletišta Varnica. Most je za nas značajan jer smo morali traktorima da prelazimo preko nabujale vode, kada smo išli u planinu po drva", kažu meštani.

Novi most izgrađen je švedskom metodom koja, po rečima izvođača, ima značajnih prenosti u odnosu na klasičnu metodu izrade armirano betonskih mostova, I za koji je garancija sto godina.

"Reč je o jednostavnoj gradnji, troškovi su jeftiniji za 30 -40% od klasične metode, gradi se za kratko vreme - ovakav objekat gradi se 10-12 dana, može se raditi u svim vremenskim uslovima", objašnjava Dragan Radulac, izvodjač radova

Most je za opštinu Ražanj - preduslov za razvoj izletničkog turizma.

"Opština Ražanj će puno uraditi -planiramo izgradnju izletišta sa svim pratećim sadržajima", obečava Dobrica Stojković, predsednik Opštine Ražanj.

 Radove vredne 6 miliona dinara finansirla je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima.

 

broj komentara 0 pošalji komentar