Posao odmah posle mature za valjevske trgovce

Ekonomska škola u Valjevu nastoji da, po konceptu dualnog obrazovanja, učenici posle školovanja zaista budu spremni za posao. Može se pohvaliti i dobrom saradnjom sa poznatom valjevskom trgovinskom firmom, koja je najboljim učenicima trgovine ponudila posao od 1. jula.

Najboljih dvanaest maturanata, trgovaca i trgovinskih tehničara, Ekonomske škole "Valjevo", čim završe sa školskim obavezama, zaposliće se u firmi gde su obavljali praktičnu nastavu.

Maturantkinja Nevena Petaković kaže da je zadovoljna, kao i njeni roditelji. Treba više da se radi, dodaje Svetlana Lazić, takođe maturantkinja Ekonomske škole: "To je veća odgovornost nego kao što je bilo na praksi." 

"Ne samo mi koji smo kao izabarani kao najbolji, i ovi ostali su bili u tom delu da mogu da dokažu koliko znaju i koliko umeju", kaže maturantkinja Gorica Matić.

Ekonomska škola godinama sarađuje sa valjevskim trgovinskim lancem u oblasti praktične nastave.

"Uglavnom se deci plasiraju te informacije da nije bitno ko si ti i šta umeš, već koga poznaješ. Naše preduzeće nikada nije htela da se prikloni takvom trendu i mi uporno pokušavamo da promovišemo zaista prave, ispravne vrednosti, pogotovo kad su mladi u pitanju", naglašava Bojana Perić, direktorka marketinga. "Iz toga se i rodila ideja koju smo nazvali ‘Naša trgovina našoj deci’."

Zakon o dualnom obrazovanju, koji će se primenjivati od 2019. ne obavezuje poslodavce da zaposle učenike, koje su praksom osposobljavali za rad.

"Ako deca idu samo na praksu, ako posećuju objekte tri ili četiri godine uz mesečnu nadoknadu koju je zakon predvideo, nije koncept doveden do kraja ako, naravno, ne postoji bilo kakav obaveza ili mogućnost zapošljavanja tih učenika", ističe Dragan Timotić, direktor Ekonomske škole "Valjevo".

Dobra praksa je što učenici Ekonomske škole "Valjevo", koji žive u okolnim selima ili varošima, imaju mogućnost zapošljavanja u najbližim prodavnicama velikog trgovačkog lanca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се