Dani matematike u dvorištu pančevačke Elektrotehničke škole

U dvorištu Srednje elektrotehničke škole "Nikola Tesla" u Pančevu učenici i profesori po 4. put organizuju "Dane matematike" za osnovce i predškolce, kako bi im približili taj predmet i pokazali da matematika ne mora biti bauk.

Školsko dvorište đaci Elektrotehničke škole pretvorili su u eksperimentalni poligon, u želji da osnovcima i predškolcima na jednostavan i zabavan način približe prirodne nauke. Važno je, kažu, da se na vreme oslobode straha, jer matematika može da se uči i kroz igru.

Najmlađi posetioci su deca predškolskog uzrasta koja vole matematiku, nekima je teško računanje sa zagradama, a neke to posebno zabavlja.

Na takmičenju Udruženja mladih matematičara Srbije učenici Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" za maketu pokretnog svetlećeg mosta osvojili su prvu, a za pešački most drugu nagradu. Veoma su ponosni zbog toga, jer su uspeli teorijsko znanje da pretoče u praktični rad, ističe profesorka matematike Danka Mirilović:

"Kada smo dobili temu projekta - most - osmislili smo da to bude most na kojem će đaci primeniti svoja znanja iz matematike, osnova elektronike, programiranja softverskiim multimedijalnim alatima. Na ovom projektu učenici su primenili sve ono što su u naučilisrednjoj školi."

Ovakvim akcijama ovde žele da pomognu i neodlučnim đacima koji završavaju osmi razred, a još ne znaju koju će srednju školu da upišu.

"Matematika je osnova za sve tehničke nauke i ona je posebna, jer bez nje i algoritamskog načina razmišljanja nema ni tehnike", naglašava Nikola Ćurčin, direktor Srednje elektrotehničke škole "Nikola Tesla". "Deca koja se u svemu tome pronađu i koja to vole - upisaće našu školu."

Iz "Teslinog" dvorišta deca su otišla zadovoljna, jer su im stariji drugari i profesori objasnili da svaki problem ima i svoje rešenje i da će uz malo truda i vežbanja i najteži matematički zadatak uspeti da reše.

broj komentara 0 pošalji komentar