U Pirotu nikad manje prvaka

Pad nataliteta u pirotskom kraju odražava se i na broj učenika. Osnovne škole će ove godine upisati najmanji broj prvaka u poslednjih nekoliko decenija. Sve četiri škole naredne školske godine imaće samo 390 prvaka - šezdesetak manje nego lane.

Najmlađa osnovna škola u Pirotu „Dušan Radović", sagrađena u industrijskoj četvrti pre 54 godine, nekada je poput drugih obrazovnih ustanova imala i po 6 odeljenja prvog razreda. Ove jeseni u klupama sedeti tri puta manje đaka.

"Osnovna škola ‘Dušan Radović’ će ove školske godine upisati dva odeljenja" kaže direktorka škole Nataša Branković. "Jednostavno nema više dece u selima, tako da je i opstanak isturenih odeljenja takođe pod znakom pitanja." 

Sve osnovne škole sarađuju sa predškolskom ustanovom, organizuju radionice i prezentacije, kako bi predstavili svoj rad roditeljima i budućim prvacima.

"Za sada se upisalo u našu školu negde osamdesetak prvaka, računamo da će možda biti još njih desetak. Međutim,to će stvarno biti najmanji broj u istoriji školstva u pirotskom okrugu", tvrdi Marjan Rančić, direktor OŠ "Sveti Sava" u Pirotu.

Nekoliko odeljenja prvaka manje u Pirotu imaće za posledicu i pojavu tehnoloških viškova, među nastavnim mkadrom. U prosvetnoj inspekciji kažu da će ovaj problem biti rešavan u toku leta.

"Kada bude po kolektivnom ugovoru za obrazovanje izvršeno bodovanje, videćemo koliko će i ko će od nastavnika biti tehnološki višak. A posle toga, preći će se na - da tako kažem popunjavanje normi ,tj pronalaženje radnih mesta za one koji ostanu tehnološki višak", kaže Dušan Spasić, gradski prosvetni inspektor.

Uobičajena je praksa da đaci pohađaju najbližu školu,ali roditelji imaju pravo izbora - bez obzira na mesto stanovanja. Upravo zbog migracije iz prigradskih naselja, škole koje se nalaze u centru Pirota imaće i ove godine veći broj učenika u odnosu na one u drugim delovima grada.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 01. jun 2018, 22:22)
anonymous [neregistrovani]

Vuk Karadzic

Svaki sugradjanin zelenih korena (Staroplaninsko - Visocki) ima kompleks da mu dete ide u vrtic Lane i u skolu Vuk Karadzic.Otud ta situacija u skoli Dusko Radovic.