Leskovac - grad sa najviše žrtava savezničkog bombardovanja

O najtragičnijem danu u novijoj istoriji Leskovca - savezničkom bombardovanju 6. septembra 1944. godine, godinama se ćutalo. I posle sedamdeset godina, mnogo je nedoumica o političkoj pozadini, žrtvama i namerama saveznika.

Šestog septembra 1944, u 12 sati i 18 minuta, 28 teških bombardera 15. Američke vazduhoplovne flote za Balkan u pratnji dvadeset lovaca za dva sata  su, sa 69 tona bombi, promenili život i tok Leskovca.

U savezničkom bombardovanju ubijeno je dve hiljade ljudi, centar grada pretvoren je u pepeo, jedan od najrazvijenijih gradova je nestao. 

"Cilj bombardovanja je bio uništenje neprijateljskih snaga u Leskovcu koje su brojale 20.000 ljudi, tu se misli na 15.000 Bugara i 5.000 Nemaca - potpuno je lažna priča, jer u Leskovcu niti je bilo Bugara niti je bilo Nemaca", tvrdi istoričar Veroljub Trajković.

Pola veka ovaj dan je bio obavijen ćutanjem i nemom tišinom. Progovorili su istoričari Veroljub Trajković i Momčilo Pavlović, na zahtev svedoka kome mir nisu dale roditeljske seni.

I dve decenije kasnije sve je puno kontroverzi. Film "Retvik" je pokušaj da se odgovori na pitanje zašto.

"Arhiva američkih vazduhoplovnih snaga je otvorena dok arhiva vazduhoplovnih snaga za balkansko ratište, balkanske vazduhoplovne snage nije otvorena tako da postoji još dosta nedoumica i još dosta nerazjašnjenih pitanja u vezi tog događaja", kaže scenarista filma Dragan Marković.

"Nama je nekako bilo najvažnije iz prostog razloga što je Leskovac najtragičnije prošao jer je poginulo najviše civila u tom savezničkom bombardovanju od svih gradova sa područja Srbije i Crne Gore", objašnjava reditelj Velimir Stojanović.

Cilj reditelja je da se objektivno sagleda događaj. Činjenica je da su samo nekoliko dana posle bombardovanja, odlukom kralja Petra uz veliki pritisak Britanaca, četničke snage stavljene pod Titovu komandu.

U savezničkim bombardovanjima širom zemlje stradalo je, kažu istoričari 10.000 ljudi. Leskovac je jedan od retkih gradova sa obeležjem: spomen-česma kao opomena i zavet da se priča.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 30. maj 2018, 16:46)
anonymous [neregistrovani]

Leskovac je bio zrtva borbe za vlast

Drugi svetski rat u Kraljevini Jugoslaviji je u Srbiji prikazivan iz ugla onih koji su pobedili u borbi za vlast tokom tog rata a to je Tito i partija. Ostala je i dalje nepoznanica kako je jedan, do tada anoniman covek, uspeo u tome. Kada se pogleda delovanje Britanije i Cercila koji su falsifikovali izvestaje o stanju na terenu favorizujuci Tita i koji su na kraju naterali Kralja Petra da preda vlast preteci mu da ce ga optuziti za zlocine koje su navodno cinili JVuO onda je jasnije koja je pozadina i bombardovanja Leskovca.