Sećanje na Varvarince koje su usmrtili NATO bombarderi

Na dan Svete Trojice, pre 19 godina, nekoliko minuta posle 13 časova, NATO bombarderi srušili su u prvom naletu most preko Velike Morave i usmrtili troje ljudi. Vratili su se posle pet minuta, kada su mnogi pružali pomoć povređenima. Tada je poginulo još sedmoro Varvarinaca a više desetina je ranjeno.

Kao i svake godine, na mestu najveće tragedije u dugoj istoriji varošice na levoj obali Velike Morave, odata je počast stradalima, sa jasnom porukom da se nešto slično nikada i nikome ne ponovi. Vreme za one koji su izgubili svoje najmilije nije učinilo da sećanja izblede.

"Meni je poginuo otac, sveštenik Milivoje Ćirić", kaže Verica Ćirić."Bio je isto ovako lep dan i, šta da vam kažem, došla je sila jača od nas."

NATO bombarderi su, u razmaku od samo 5 minuta, dva puta su granatirali most u čijoj je neposrednoj blizini bilo više stotina ljudi. Najmlađa žrtva je bila talentovana učenica Matematičke gimnazije Sanja Milenković.

"Tuga na srcu ostaje do groba i nikada ne može da se zaboravi", kaže Marica Ranđelović. "Izgubila sam unuku Sanju u 15 i po godina, samo što se rascvetao cvet u njoj."

Meštani Varvarina, uz pomoć državljana Nemačke, pokretali su sudske procese pred medjunarodnim sudovima za ovaj zločin, ali nisu uspeli da ih dobiju.

Krivci nisu odgovarali, ističe Vojkan Pavić, predsednik Opštine Varvarin. "Uspeli smo uz pomoć naših ljudi da podignemo novi most 1999, ali osmeh nismo mogli da vratimo našoj deci koja su izginula u tom nasilničkom bombardovanju."

Pomen žrtvama održan je kraj spomen-obeležja na koje su brojne generacije, rodbina i prijatelji položili cveće, dok je sa novog mosta simbolično u Moravu spušten venac.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи