Eparhija žička protiv statue boga Peruna u Vrnjačkoj Banji

Javnost i zvanične državne i verske institucije u Vrnjačkoj Banji podeljene su u vezi s predlogom da se na novom kružnom toku u blizini banjskog parka postavi statua staroslovenskog boga Peruna. Toj ideji oštro se suprotstavila Eparhija žička, koja je u svom zvaničnom saopštenju istakla da je neprimereno da se u Vrnjačkoj Banji, svega nekoliko stotina metara od novog pravoslavnog hrama, postavi spomen-obeležje paganskom božanstvu.

Ideja da se postavi statua boga Peruna potekla je od investitora koji gradi novi hotel u Vrnjačkoj Banji. U toku javne rasprave reagovali su lokalni sveštenici, koji smatraju da pravoslavne hrišćane i većinsko stanovništvo u Vrnjačkoj Banji vređa i sama pomisao na to da se slavi i veliča jedan paganski bog. Eparhija žička je mišljenja da je mnogo primerenije postaviti spomenik koji je u duhu pravoslavlja.

"Zašto mi danas ne bismo posetiocima Vrnjačke Banje nudili nešto iz svoje istorije, iz svog identiteta što bi oni mogli da ponesu. I, na kraju, tako je u svim evropskim velikim gradovima gde čovek koji dođe, nešto novo ponese i ne negira tuđi identitet, već ga poštuje. Mislim da bi i u ovom slučaju trebalo tako razmišljati", smatra protonamesnik Eparhije žičke Aleksandar Jevtić.

U predlogu koji je dostavljen opštini navedeno je i to da bi investitor snosio i sve troškove oko uređenja kružnog toka i postavljanja statue.

Spomenik staroslovenskom bogu Perunu, prema predlogu i zamisli donatora, bio bi postavljen nasred raskrsnice gde se nekoliko vrnjačkih ulica ukršta sa alejom Gavrila Principa i gde će biti građen kružni tok.

Lokalna samouprava neće doneti odluku bez zakonske procedure i rasprave u lokalnom parlamentu.

"Ja sam dobio informaciju da je na javnoj raspravi Srpska pravoslavna crkva, odnosno njeni predstavnici, uložila su jednu vrstu amandmana da su protivni da se statua boga Peruna postavi na kružnom toku. Naravno, s druge strane postoje oprečna mišljenja, ali ne bismo mi od toga pravili debatu. Mi ćemo uraditi ono što je ispravno i što je prihvatljivo i što će biti na dobrobit građana Vrnjačke Banje", kaže predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović.

Rok za početak izgradnje novog kružnog toka u Vrnjačkoj Banji pomeren je za kraj turističke sezone, tako da će odbornici u Skupštini opštine o tom predlogu morati da se izjasne i pre letnje pauze.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво