Eparhija žička protiv statue boga Peruna u Vrnjačkoj Banji

Javnost i zvanične državne i verske institucije u Vrnjačkoj Banji podeljene su u vezi s predlogom da se na novom kružnom toku u blizini banjskog parka postavi statua staroslovenskog boga Peruna. Toj ideji oštro se suprotstavila Eparhija žička, koja je u svom zvaničnom saopštenju istakla da je neprimereno da se u Vrnjačkoj Banji, svega nekoliko stotina metara od novog pravoslavnog hrama, postavi spomen-obeležje paganskom božanstvu.

Ideja da se postavi statua boga Peruna potekla je od investitora koji gradi novi hotel u Vrnjačkoj Banji. U toku javne rasprave reagovali su lokalni sveštenici, koji smatraju da pravoslavne hrišćane i većinsko stanovništvo u Vrnjačkoj Banji vređa i sama pomisao na to da se slavi i veliča jedan paganski bog. Eparhija žička je mišljenja da je mnogo primerenije postaviti spomenik koji je u duhu pravoslavlja.

"Zašto mi danas ne bismo posetiocima Vrnjačke Banje nudili nešto iz svoje istorije, iz svog identiteta što bi oni mogli da ponesu. I, na kraju, tako je u svim evropskim velikim gradovima gde čovek koji dođe, nešto novo ponese i ne negira tuđi identitet, već ga poštuje. Mislim da bi i u ovom slučaju trebalo tako razmišljati", smatra protonamesnik Eparhije žičke Aleksandar Jevtić.

U predlogu koji je dostavljen opštini navedeno je i to da bi investitor snosio i sve troškove oko uređenja kružnog toka i postavljanja statue.

Spomenik staroslovenskom bogu Perunu, prema predlogu i zamisli donatora, bio bi postavljen nasred raskrsnice gde se nekoliko vrnjačkih ulica ukršta sa alejom Gavrila Principa i gde će biti građen kružni tok.

Lokalna samouprava neće doneti odluku bez zakonske procedure i rasprave u lokalnom parlamentu.

"Ja sam dobio informaciju da je na javnoj raspravi Srpska pravoslavna crkva, odnosno njeni predstavnici, uložila su jednu vrstu amandmana da su protivni da se statua boga Peruna postavi na kružnom toku. Naravno, s druge strane postoje oprečna mišljenja, ali ne bismo mi od toga pravili debatu. Mi ćemo uraditi ono što je ispravno i što je prihvatljivo i što će biti na dobrobit građana Vrnjačke Banje", kaže predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović.

Rok za početak izgradnje novog kružnog toka u Vrnjačkoj Banji pomeren je za kraj turističke sezone, tako da će odbornici u Skupštini opštine o tom predlogu morati da se izjasne i pre letnje pauze.

broj komentara 12 pošalji komentar
(utorak, 05. jun 2018, 14:06)
Апсолвент Кубни [neregistrovani]

за споменик

Пре прихватања хришћанства, наши преци су веровали у нешто друго, али су исто били Срби. То су наши преци. Не видим разлог зашто се не би подигао овај споменик. Дижу се у Србији храмови и верски објекти и несрпских религија (нпр. будистички и др), па што би био проблем некоме да се подигне нешто што је део наше древне традиције и историје, споменик старом српском богу.

(četvrtak, 31. maj 2018, 12:15)
Sonja [neregistrovani]

Grčka

Koliko znam i Grci su veliki vernici i pravoslavci ali se nisu odrekli antičkih bogova. Koliko lokaliteta, muzeja a da ne govorim o hotelima koji se zovu "Afrodita", "Posejdon"...Dokle ćemo sami sebi biti najveći neprijatelji.

(sreda, 30. maj 2018, 17:10)
Bog Perun [neregistrovani]

Perun

Nije paganizam već naš koren
I pogrešno je tumačen je da je to vreme bilo mnogoboštvo. U to davno vreme je takođe vladalo sveto trojstvo,nek se malo raspitaju braća iz eparhije

(sreda, 30. maj 2018, 16:03)
anonymous [neregistrovani]

Crkva...

Srpska pravoslavna crkva nikada nije priznavala mogućnost da postoje i Srbi islamske veroispovesti i Srbi rimokatolici i eto šta sve danas imamo. Srbija, Srbi i srpstvo stariji su od crkve. Svi narodi se ponose svojom mitologijom samo smo mi uvek nešto najpametniji.

(sreda, 30. maj 2018, 15:53)
anonymous [neregistrovani]

Srbija je sekularna drzava

Prema tome, neka crkva, kao i svaki drugi gradjanin ove zemlje, ima svoje mišljenje, ali to mišljenje ne sme i ne može da gura svima. U ovoj državi ima i drugih slovenskih i neslovenskih nacija, i ateista. Crkva hoće da se odreknemo svoje istorije pre hrišćanstva?? Zašto?

(sreda, 30. maj 2018, 13:51)
anonymous [neregistrovani]

...

Perun je slavevenska verzija Jupiera ili Zevsa... u Berlin je fontena sa Neptunovim izvorom, Nemci privlace turista na taj trg, mada su hriscani. Evangelisti/katolici itd. Zasto Srbije nebi mogla da to uradi sa Perunom?

(sreda, 30. maj 2018, 13:48)
sLAVisa [neregistrovani]

Srpski identitet

Nasi preci su stari sloveni, tako da pored hriscanske mi imamo itekako i staroslovensku ili, kako je poneki ponizno nazivaju, pagansku tradiciju. Mnogo obicaja kojih se i dan danas drzimo su iz prehriscanske ere. Budimo ponosni na nasu istoriju i nas identitet. Svarog, Perun, Triglav, Vesna, Morena itd. po mom misljenju nesmiju nikako past u zaborav iako je jasno da je Srbija pravoslavna zemlja. Pored mnogo pravoslavnih bogomolja smatram da ova statua od Peruna nebi trebala nikoga teretit.

Pozdrav

(sreda, 30. maj 2018, 13:29)
anonymous [neregistrovani]

Perun

Zasto crkvi smeta Perun, ne razumem. Perun je deo nase istorije kao i pravoslavlje i jedno i drugo bismo trebali da postujemo.

(sreda, 30. maj 2018, 13:26)
Perun [neregistrovani]

Agh

Srbija nije pravoslavna zemlja, nego sekularna.

(sreda, 30. maj 2018, 13:01)
Милош [neregistrovani]

Стоп паганству!

Нема места овом у Србији у којој живи већински православни народ српски! Стоп стоп стоп! Moже у историјским књигама, наравно, а на трговима наши дивни хероји и светитељи!