Uskoro sanacija krive kule na varoškom bedemu Smederevske tvrđave

Ministarstvo kulture i informisanja odobrilo je 17 miliona dinara za prvu fazu sanacije i stabilizacije "kule 11" na Varoškom bedemu Smederevske tvrđave. Kula visoka 25 metara i teška više od 5 tona, oštećena je u savezničkom bombardovanju 1945. i nagnuta ka gradu.

Kula 11, kako je nazivaju, stradala je najviše na kraju Drugog svetskog rata, u savezničkom bombardovanju, kada je pogođena sa južne strane u temeljnom delu.

Od tada, gotovo sedam i po decenija stoji nagnuta ka gradu bez opasnosti od pada, ali obrušavanja mogu predstavljati opasnost za posetioce i prolaznike. Radovi koji predstoje na kuli neće biti vidljivi, ali garantuju njenu stabilizaciju.

"Upumpavanje malternih smesa pod velikim pritiskom u bušotine koje se ispod temelja kule buše i kada se ta injekciona masa bude povezala sa okolnim materijalom stvoriće se neka vrsta veštačke stene na kojoj će onda ta kula dugi niz decenija stajati stabilno", objasnio je Dejan Radovanović, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

U drugoj fazi radova obnoviće se nadzemni deo kule, uz očuvanje autentične priče, jer će i po obnovi ostati nagnuta.

"Svi će biti verovatno zapitani, zašto, kako, kada se to desilo", ističe Radovanović, "tako da je to još jedna od priča - uostalom, Italija je od Pize i od njihovog krivog tornja napravila turističku atrakciju koja je poznata svuda u svetu, zašto ne bismo i mi?"

Varoški bedem je najviše oštećen tokom burne istorije, na njemu je bilo deset kula. Danas je vidljivo devet, na mestu desete je sadašnji ulaz u tvrđavu. Za kompletnu obnovu potrebnoje  mnogo novca i strpljenja a onda će utvrđeni grad, koji godišnje poseti oko pedeset hiljada turista, dobiti potpuno nove obrise.

"Već smo u rangu posećenih destinacija", naglašava Goran Jovšić, v. d. direktora JP "Tvrđava", "očekujem da to skoči više puta kada se završe kule i kada Tvrđava dobije sjaj kakav zaslužuje."

Radovi na prvoj kuli u nizu Varoškog bedema počeće u julu ili avgustu, kada se završi tender za izvođača.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво