Prva slava Svetih Surduličkih mučenika

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve prošle godine proglasio je Surduličke mučenike - stradale u Prvom svetskom ratu - svecima. Prve slava obeležena je i izložbom Arhiva Srpske pravoslavne crkve.

U crkvi Svetog Đorđa i spomen-kosturnici nalaze se mošti Surduličkih mučenika. Na zidu između crkve i kosturnice postavljen je deo izložbe o stradanju Srba u Prvom svetskom ratu na teritoriji Surdulice. Fotografije, izveštaji, faksimili autentičnih dokumenata čuvaju sećanja, izložena je i mapa 25 logora.

"Istraživanja su vršena na osnovu podataka iz Bugarske, na osnovu mapa i karata koje su pravili bugarski vojnici, a istraživanja logora su vršena na osnovu izveštaja onih koji su te internacije preživeli", kaže Miloš Matijević iz Arhiva Srpske Pravoslavne crkve.

"Nadamo se da je ovo samo početaki budućih istraživanja koje će se dalje faktografski temeljiti i koreniti." najavljuje dr Radovan Pilipović, direktor Arhiva Srpske Pravoslavne crkve.

Stradali su sveštenici, trgovci, učitelji, činovnici, među više hiljada ubijenih sa ovih prostora bilo je i žena i dece. U istorijskim dokumentima spomen-kosturnicu nazivaju "Novom Ćele kulom". Arhivističko-dokumentarna izložba je i u centru Surdulice.

"Podsećaju i prizivaju da razmislimo o pojmovima hrišćanskih vrednosti, slobode i naravno žrtve", kaže Marko Nikolić iz Uprave za saradnju sa crkvama Ministarstva pravde.

Eparhija vranjska i opština Surdulica obeležavaju prvu slavu novoproglašenih svetitelja Svetih Surduličkih mučenika, u porti crkve Svetog Georgija, kraj kosturnice koja je podignuta pre 94 godine, a obnovljena 2010. na današnji dan.

 

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво