Prva slava Svetih Surduličkih mučenika

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve prošle godine proglasio je Surduličke mučenike - stradale u Prvom svetskom ratu - svecima. Prve slava obeležena je i izložbom Arhiva Srpske pravoslavne crkve.

U crkvi Svetog Đorđa i spomen-kosturnici nalaze se mošti Surduličkih mučenika. Na zidu između crkve i kosturnice postavljen je deo izložbe o stradanju Srba u Prvom svetskom ratu na teritoriji Surdulice. Fotografije, izveštaji, faksimili autentičnih dokumenata čuvaju sećanja, izložena je i mapa 25 logora.

"Istraživanja su vršena na osnovu podataka iz Bugarske, na osnovu mapa i karata koje su pravili bugarski vojnici, a istraživanja logora su vršena na osnovu izveštaja onih koji su te internacije preživeli", kaže Miloš Matijević iz Arhiva Srpske Pravoslavne crkve.

"Nadamo se da je ovo samo početaki budućih istraživanja koje će se dalje faktografski temeljiti i koreniti." najavljuje dr Radovan Pilipović, direktor Arhiva Srpske Pravoslavne crkve.

Stradali su sveštenici, trgovci, učitelji, činovnici, među više hiljada ubijenih sa ovih prostora bilo je i žena i dece. U istorijskim dokumentima spomen-kosturnicu nazivaju "Novom Ćele kulom". Arhivističko-dokumentarna izložba je i u centru Surdulice.

"Podsećaju i prizivaju da razmislimo o pojmovima hrišćanskih vrednosti, slobode i naravno žrtve", kaže Marko Nikolić iz Uprave za saradnju sa crkvama Ministarstva pravde.

Eparhija vranjska i opština Surdulica obeležavaju prvu slavu novoproglašenih svetitelja Svetih Surduličkih mučenika, u porti crkve Svetog Georgija, kraj kosturnice koja je podignuta pre 94 godine, a obnovljena 2010. na današnji dan.

 

 

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 30. maj 2018, 11:55)
FORum LIvii [neregistrovani]

predlog

Bilo bi veoma zanimljivo uraditi ispitivanje znanja mladih u Beogradu iz Istorije.
Koliko su obavesteni o Surdulickim mucenicima , Toplickom ustanku , Cegru , Tanasku Rajicu i Cele kuli, Niskom logoru Crveni krst i stratistu Bubanj, .....