O populizmu kao estetskom stilu u kragujevačkoj biblioteci

U biblioteci "Vuk Karadžić" u Kragujevcu održana je tribina pod nazivom "Od populizma do aktivizma - umetničke i medijske prakse" u organizaciji Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda i Izdavačke kuće Klio, u okviru projekta "Populizam i mediji".

Na tribini se govorilo o populizmu kao "estetskom stilu": Ko odlučuje u arhitekturi grada, fontanama, svetlosnim dekoracijama, spomenicima i njihovoj estetici, a ko oni koji su tu da svojim zvanjem pokriju populističke odluke.

"Sekundarna država koristi se svime čime može da se koristi, misleći da time može da bude popularna ili lepo prihvaćena u našoj javnosti" rekla je Milena Dragićević Šešić, profesorka Univerziteta umetnosti u Beogradu

Šta je populizam to nije sasvim sigurno, ali se svetska politička praksa sve više odvija po njegovim pravilima. To je kolektivno mišljenje, često ekstremno.

Fenomen populizma u savremenoj političkoj komunikaciji zaokuplja pažnju velikog broja istraživača u svetu, dok je  aktivizam individualan, angažovanje pojedinca u zaštiti javnog interesa.

Aktivizam je i kulturni čin pre svega, poseban oblik obrazovanja, smatra Zoran Hamović, glavni urednik Izdavačke kuće Klio:

"Moramo i dalje da cenimo nijanse, da cenimo različitost, da volimo i poštujemo drugo i drugačije, jer ako to ukinemo ako taj prostor ukinemo onda ćemo imati jednobraznost, crno-belu sliku."

Institut za pozorište, film, radio i televiziju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, i na konferenciji održanoj oktobra 2017, i kroz seriju razgovora održanih u Nišu, Novom Sadu, Novom Pazaru i u Kragujevcu, prišao je fenomenu populizma  kao kulturološkom i kao medijskom fenomenu, s posebnim akcentom na upotrebe novih medija a  govorili su Borka Pavićević, direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju i aktivistkinja , Branislav Dimitrijević, istoričar umetnosti ,Vladimir Paunović, doktorand Menadžmenta kulture i medija Fakulteta dramskih umetnosti
Univerziteta umetnosti u Beogradu
Kao deo projekta "Populizam i mediji: tribinu organizuje Fakultet dramskih umetnosti u saradnji sa Izdavačkom kućom "Clio" iz Beograda i Medija centrom Vojvodine, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija i Misije OEBS-a u Srbiji.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи