Duh nekadašnjeg Zaječara u knjizi Vladimira Stankovića

U Pozorištu "Pinokio" na Novom Beogradu predstavljena je knjiga Vladimira Stankovića "Zadnja pošta Timok 2", dopunjeno izdanje sa 22 nove priče o Zaječaru pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka.

Posle "50 veličanstvenih", scenarija za film "Montevideo, Bog te video" i zbirke tekstova o Španiji, zemlji u kojoj živi više od dvadeset godina, Vladimir Stanković se novom knjigom "Zadnja pošta Timok 2" vratio u Zaječar - grad svoje mladosti.

"Svi kažu da sam uspeo da sačuvam duh grada iz tog vremena, a to je vreme kada negde do 1962. godine nismo imali ni televiziju, tako da nam je bioskop bio jedini prozor u svet", kaže autor Vladimir Stanković. "A korzo sva planeta sveta gde izađemo, da se vidmo, da razmenimo informacije, da pogledamo devojčice ili one nas."

Prijatelji i saradnici kažu da su zbog Vladimira i sami posetili Zaječar.

"Ja sam sa Vladom proveo dosta vremena i u Americi, i u Engleskoj i u Španiji, i na Svetskim prvenstvima u fudbalu i košarci, ali on nikada nije zaboravio svoj zavičaj i svoje prijatelje", naglašava Dobrivoje Tanasijević, bivši fudbaler i glumac. "A mogu da kažem i da sam se najlepše proveo dole u njegovom kraju."

"Zadnja pošta Timok" je hronika o zaječarskim starim dobrim vremenima, kaže glumac Ivan Bekjarev:

"Mislim da će i ove njegove knjige biti sasvim sigurno ekranizovane, a možda se i napravi, to sam ja Vladi predložio, i jedan dobar kabare od ovog materijala."

Tada se drugarstvo nije toliko oseća jaz među generacijama, seća se Stanković:

"Stariji su prihvatali nas mlađe, uvodili nas u razne sfere života, a onda smo mi, kao stariji, sačekivali neke nove generacije i negovali taj duh po kome je Zaječar bio prepoznatljiv.

Na ovoj knjizi autor je radio skoro pet godina, a ona je, kaže jedno kolektivno delo - jer su u njegovom stvaranju, svojim predlozima, sećanjima i anegdotama, učestvovali svi Zaječarci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи