Kako se živi u Jameni četiri godine posle poplava

Pre četiri godine, u selu Jameni, Sava je za samo dva sata poplavila 250 domova i napravila štetu od 673 miliona dinara.

Po uređenima kućama i dvorištima u Jameni ne bi se moglo pomisliti da je pre četiri godine ovom ulicom tekla bujična reka.

Domaćinstvo porodice Jokić bilo je kompletno pod vodom, kuća i usevi na oko 300 hektara. Od države su dobili pomoć da obnove dom a nepogoda se, kako kaže Brankica Jokić, nerado sećaju:

"Polako, izvući ćemo se, idemo dalje, ostali smo živi i ne mislimo na to, moramo biti pozitivni i idemo dalje."

Upornost je, kažu pomogla i njihovom sinu Dejanu da prevlada zdravstvene probleme tokom poplava i pripremi se za svetsko paraolimpijsko prvenstvo u Južnoj Koreji - i postane šampion.

"Mogu da kažem da se život vratio u normalne tokove", kaže Dejan Jokić iz Jamene, "nema skoro nikakvih posledica od poplava, i eto, guramo dalje, bavim se streljaštvom, osvojio sam zlatnu medalju."

Zahvaljujući pomoći države, Evropske unije, udruženja i Crkve, u Jameni su obnovljene 64 kuće i izgrađeno 18 novih. Ukupna vrednost pomoći, veća je od pola miliona evra.

Očišćeno je dvadesetak kilometara odvodnih kanala, rekao je Pero Pajić, predsednik Mesne zajednice Jamena:

"U slučaju da dođe voda, moći će lakše da se povuče, da nas opet ne poplavi."

Meštani kažu da su ih nevolje u poplavama podsetile na solidarnost i naučile da se udruže oko zajedničke ideje da selo živi bolje.

"Svi smo u svojim kućama, dečica su se vratila u školu, selo nam se renoviralo, imamo zelenilo, živimo lep život i srećni smo", kaže Jelena Zarić. "Ipak, postoji neki strah, ali naš nasip je dobar, tako da mi pozitivno razmišljamo da se to neće desiti."

U Jameni se oko hiljadu meštana uglavnom bavi poljoprivredom. Obrađuju četiri hiljada hektara zemlje i veruju da će izgradnjom novog graničnog prelaza sa Hrvatskom selo doživeti ekonomski procvat.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи