Kancelarija srpsko-rusko-beloruskog prijateljstva u Aleksandrovcu

Ukupna trgovinska razmena Srbije sa Rusijom prošle godine iznosila je 2,6 milijardi dolara, a sa Belorusijom 40,9 miliona. Sa ciljem da se uspostavi jača ekonomska i kulturna saradnja, i poveća konkurentnost privrede Rasinskog okruga na tržištima tih zemalja, u Aleksandrovcu je svečano otvorena kancelarija Društva Srpsko-rusko-beloruskog prijateljstva.

Na područje Rusije, koja je najznačajniji spoljnotrgovinski partner privrede Rasinskog okruga, prošle godine izvezena je roba u vrednosti 29 miliona evra. Najznačajnije rezultate na tom veoma zahtevnom tržištu već deset godina beleži aleksandrovačka "Vino Župa".

"Mi imamo savršenu prednost jer imamo sporazum o bescarinskoj sradnji sa Ruskom Federacijom, jedini u regionu", ističe Rade Jevtović, geneneralni direktor "Vino Župe". "I ove godine nam je plan da do deset miliona evra izvezemo samo na to tržište. Rusko tržište je uređeno tržište, zahtevnije nego zapadno, tako da pronaći kupce, napraviti proizvod koji će se konzumirati u kontinuitetu i imati stalni rast kod potrošača je zaista veliki uspeh." 

Iako iz Župe put Rusije odlaze i linije za prhrambenu industriju, proizvodi Armatura, šanse za izvoz su mnogo šire, istakli su predstavnici Ambasade i ekonomski stručnjaci na otvaranju Kancelarije "Srpsko-rusko-beloruskog prijateljstva".

"Ovaj kraj ima i tradiciju i perspektivu za saradnju sa Ruskom Federacijom, u prvom redu u poljoprivrednoj proizvodnji", kaže Anatolij Nožkin, iz Trgovinskog predstavništva Rusije u Srbiji. 

"Radi se ne samo o vinu nego i o voću koje je veoma traženo na našem tržištu", ističe Igor Hoprjačkov, ataše Ambasade Ruske Federacije. "Za vaše poljoprivredne proizvode zainteresovani su veliki trgovinski lanci. Zato smo tu da sa vašim proizvođačima razmotrimo njihovu ponudu i pronađemo način za unapređenje saradnje."

"Imamo u planu da preko ove kancelarije proširimo tu saradnju", naglasio je Jugoslav Stajkovac, predsednik Opštine Aleksandrovac, "i u oblasti kulture, sporta i u drugim oblastima. Da se čvršće povezuju srpski i ruski narod."

Posetu Aleksandrovcu gosti iz Rusije završili su obilaskom Muzeja vinarstva i vinogradasrtva i susretom sa privrednicima Rasinskog i Šumadijskog okruga.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво