Šabac - primer dobre prakse lokalne samouprave

Na preporuku Naleda, predstavnici devet gradova i opština, i dva nadležna ministarstava iz Bosne i Hercegovine, posetili su Šabac. Na sastanku u Gradskoj kući, između ostalog, razgovaralo se o jačanju privrede, privlačenju investicija i reformi lokalne administracije.

Kako funkcioniše elektronska uprava, najviše je zanimalo delegaciju iz Bosne i Hecegovine, koja je u okviru dvodnevne studijske posete, pored Beograda i Novog Sada boravila i u Šapcu.

"Danas smo u Šapcu, baš zato što je Šabac primer dobre prakse, primer grada koji se dugi niz godina razvijao i koji je svoju industrijsku zonu koja je dugo godina bila prazna uspeo da popuni, da privuče veliki broj privrednika i da ojača svoje preduzetnike", navodi Ivana Bogosavljević Čikić iz Naleda.

"Ovde smo čuli impozantne rezultate povoljnosti koje grad Šabac daje budućim investitorima. Lakoća dobijanja građevinske dozvole, lakoća uređenja zone, kao i pristupne infrastukture, kao što su struja, voda, kanalizacija, putevi. Čuli smo puno toga", ističe  dr Jozo Bejić, iz Federalnog ministarstva razvoja Bosne i Hecegovine.

Cilj posete delegacije iz Bosne i Hecegovine je razmena iskustava lokalnog i ekonomskog razvoja i saradnja sa privrednim sektorom.

"Iako živimo u različitim državama, delimo slične probleme, u pogledu komunalne infrastrukture, i pružanja usluga građanima, ali i u pogledu pružanja olakšica privrednicima. I Gadačac i Šabac su nosioci certifikata BFC opština sa povoljnim poslovnim okruženjem", navodi Edis Dervišagić načelnik Opštine Gradačac. "Sve ono što sam danas čuo ovde, zaista su izuzetni rezulatati u pogledu rada i gradske administracije i privrednog razvoja koji je evidentan u ovom gradu u poslednjem periodu." 

"Drago mi je da su ljudi koji su zaduženi za certifikaciju lokalnih samouprava, opština i gradova, ne samo u Srbiji, već u celom regionu, odlučili da je Šabac primer dobre prakse. Sve ovo što se dešava u Šapcu, nije slučajno, već je plan strateškog planiranja i kontinuiteta duži niz godina, pored dobrog geografskog položaja, dobrih resursa kao što je naša najveća industijska zona u ovom delu", kaže Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca. "Mi se tudimo kao lokalna samouprava da budemo jako dobar servis." 

Posle sastanka, delegacija je u Severozapadnoj radnoj zoni posetila italijansku kompaniju "Vopachel" koja je do sada u proizvodnju investirala pet miliona evra, a u planu je da uloži još toliko novca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво