Dan slovenske pismenosti obeležen i u Nišu

Dan Ćirila i Metodija, koji proslavljaju Pravoslavna crkva i vernici, od naredne godine moga bi, prema najavama, biti i državni praznik, kao u ostalim slovenskim zemljama koje ga praznuju kao Dan slovenske pismenosti.

Ćirilo i Metodije su, stvorivši glagoljicu i prvi sveslovenski jezik, širili hrišćanstvo i pismenost među Slovenima koji su u 7. i 8. veku naseljavali Balkan. Sveti Ćirilo i Metodije slava je Prizrenske bogoslovije koja je 1999. preseljena u Niš.

Na glagoljici i ćirilici napisana su najstarija bogosluženja, književna i zakonodavna dela slovenskih naroda, a tekstovi na glagoljici nalaze se i u udžbenicima za studente srbistike.

Prvo slovensko pismo glagoljica, kao i prvi sveslovenski jezik, osnove su i našeg današnjeg pisma i jezika.

Dan Ćirila i Metodija, kao Dan slovenske pismenosti, praznik je u mnogim zemljama slovenskog sveta.

Ćirilo i Metodije, koji su svojim radom pomogli kulturni napredak Slovena, ostali su upamćeni kao slovenski apostoli.

 

 

 

 

 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво