Zrenjaninci čistili spomenike, Novobečejci ih predano čuvaju

U Zrenjaninu postoji 56 spomenika, spomen-bista i skulptura posvećenih istorijskim događajima ili ličnostima. Zbog problema u njihovom održavanju i čuvanju, angažovala su se udruženja građana kako bi ličnim primerom pokazala kako se treba odnositi prema spomenicima.

Članovi Organizacije rezervnih vojnih starešina iz Zrenjanina zasukali su rukave i dobrovoljnim radom očistili spomenik na putu ka Mihajlovu, a koji je posvećen streljanim borcima u Drugom svetskom ratu.

Većina mlađih članova, među kojima je i Luka Jović, prvi put je ovom prilikom i saznala da spomenik postoji:

"Posle svega, druženja nikad naodmet, a nisam na ovaj kraj nikad ni išao, a spomenik i da sam prošao ne bih ga ni video."

Organizacija rezervnih vojnih starešina je, sem realizacije svojih programskih aktivnosti na čuvanju tradicije, nastavila praksu da se o čistoći ovog spomenika brinu Udruženja građana.

"Pre dve godine mislim da su to uradili stanovnici naselja ‘Ruža Šulman’, a prošle godine je takođe neko uređivao ovaj spomenik. Ne znamo ko, ali to je zaista za svaku pohvalu", ističe Tanja Dulović, predsednica ORVS Zrenjanin. "Mislim da je ta građanska inicijativa uvek dobrodošla, kao i mi sad što pokušavamo malo da ga uredimo, ali to mora zaista sistemski da se radi."

Spomenik zarastao u travu, ukradena bista ili išarani postament, najčešće se vide u spomeničkim kompleksima. Da tako ne mora da bude potvrđuju u Novom Bečeju. Za protekle dve godine nisu zabeležili nijedno ljudskom rukom naneseno oštećenje spomenika.

"Prostor oko biste obilazi i održava Javno komunalno preduzeće Komunalac iz Novog Bečeja. Iz tog razloga su sve zelene površine oko samih spomenika i spomen bista uređene", objašnjava Branko Svilengaćin. "U toku godine naravno da se trudimo da ukoliko je potrebno očistimo spomenike."

I dok se pitamo zašto neko može da uništi spomenik pesniku Branku Radičeviću, sa druge strane pozitivni primeri pokazuju da se može boriti protiv ovakvih pojava. Pre godinu dana na inicijativu Kulturnog centra, dobrovoljnim prilozima obezbeđen je novac za vraćanje biste dirigenta Slobodana Bursaća u Aleju velikana. Prethodna bista ukradena je 2007. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи