Kralj Milisav i drugari na Tari

Dugogodišnji rukovodilac rendžera u Nacionalnom parku Tara, odlazak u penziju obeležio je objavljivanjem knjige za decu "Medved Milisav i drugari". Avanture glavnog junaka knjige, mede Milisava, i njegovih tarskih prijatelja zapravo su poziv najmlađima da upoznaju lepote Nacionalnog parka.

Sve ono čime je Miodraga Petrovića Tara darivala i što je spoznao o prirodi dok se četvrt veka brinuo o njoj, potka su priča tarskog kralja Milisava i njegovih drugara, i iz životinjskog i iz biljnog sveta.

"Taj medved nije slučajno prošao ovde", kaže autor knjige Miodrag Petrović. "Ova trava mu je rekla kada je on legao na nju: samo si mi ti trebao debeli da me gnjaviš, ali nećeš džaba otići. Odnećeš moju semenku na neko drugo mesto gde će nići nova trava, možda čak i lepša nego što sam ja."

I premda su junaci priča - meda, srna, divokoza, vuk, jazavac, lisica - raspoređeni svuda po Nacionalnom parku, najčešću inspiraciju o njihovim avanturama Petrović je imao baš tu, na Pasjači, redovnom odmorištu medveda Milisava:

"Ovde iza naših leđa vidimo Božurnu, odnosno Orlov vis odakle je vuk Vukoje zvao svoju buduću dragu Vukicu iz Crvene stene da mu dođe; ispod njih dole nalazimo gnezdo sokola, odmah iza njega tu je orao."

Opisujući detinjstvo, tinejdžerske i momačke dane glavnog junaka, autor knjige poziva i decu i odrasle na povratak prirodi, uz suživot sa stanovnicima šume, naše prakuće:

"Deca mnogo više znaju o lavovima, pingvinima, tigrovima, nego što znaju... treba da znaju, ali ‘ajde da upoznamo to što nam je nadohvat ruke:"

Kako na Tari nema samo risa i jelena, Miodrag Petrović već najavljuje poznanstvo svoja dvadeset dva junaka i sa njima u novim pričama.

broj komentara 0 pošalji komentar