Kragujevački oružari u generalnom štrajku

Radnici kragujevačke fabrike "Zastava oružje" obustavili su proizvodnju i protestovali na radnim mestima. Prema podacima sindikata, štrajkuje većina od oko 1.700 radnika, dok poslovodstvo tvrdi da to čini 40 do 50 odsto zaposlenih.

Kragujevački oružari su nezadovoljni što fabrika novim Zakonom o naoružanju i vojnoj opremi nije izuzeta iz procesa privatizacije. Upozoravaju i da je dug preduzeća krajem marta, iznosio oko 16,5 milijardi dinara.

Poslovodstvo tvrdi, da je štrajk "neosnovan, motivisan političkim i ličnim interesima pojedinaca", da nanosi veliku štetu fabrici koja ima ugovorene poslove do 2019. godine i da je za tri i po godine prodaja povećana za oko 87 odsto. 

Radnici traže da im se više ne umanjuju zarade za 10 procenata, da se poprave uslovi rada, da se isplati regres do 20. jula 2018. godine, navodi Dragan Ilić, predsednik sindikata "Zastava oružja":

"Takođe smo, postavili dodate zahteve rukovodstvu, a oni se tiču smanjenja zapošljavanja, hitne uposlenosti fabričkih kapaciteta, smanjenja troškova i svega onoga što bi trebalo fabriku da povuče napred i da je izvuče iz stanja jednog teškog u kome se nalazi."

Ministar odbrane je već drugi put insistirao i tražio od Vlade da se taj solidarni porez od 10 odsto ukine za fabrike namenske proizvodnje, imajući u vidu da će to da važi i za nas, kaže Milojko Brzaković, direktor fabrike "Zastava oružje":

"Molim vas, bonus, dali smo 10.000, kao što su dale i sve druge fabrike, obećali, u toku jula, za prvu polovinu, pred godišnji odmor, još 5.000, rekli smo, ajde, daćemo i do kraja ovog meseca, da se prekine više ova agonija, i u toku prve polovine juna meseca još 10.000, a tih 5.000 još, razgovaraćemo tamo krajem godine. Ni to nisu prihvatili."

Radnici koji učestvuju u potpunoj obustavi rada, neće biti plaćeni, potvrđuju u rukovodstvu. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи