Vežbe jedinice civilne zaštite u Ovčar Banji

Čačanski gradski štab za vanredne situacije i ove godine je organizovao združenu metodsku pokaznu vežbu spremnosti za spasavanje ljudi, materijalnih dobara i okoline u kriznim situacijama. Poseban segment vežbe bilo je i spasavanje na vodi.

Područje Ovčar Banje nije slučajno izabrano za lokaciju vežbe. Proteklih godina na tom području bilo je spasavanja ali i stradanja planinara, saobraćajnih nezgoda, poplava i drugih ekstremnih situacija koje zahtevaju brzu i stručnu intervenciju.

"Na ovoj padini iznad nas sto desetoro dece iz Lazarevca je spasavano tokom jedne novembarske noći, tako da je sam lokalitet interesantan vezano za događaje u kojima učestvuju svi oni pripadnici različitih službi koji učestvuju u zaštiti i spađavanju ovog stanovništva" kaže Dragiša Broćić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Čačku

Tokom četrdesetak minuta vežbe prikazano je spasavanje putnika zaglavljenog u automobilu pored vode i u vodi. Takođe je prikazana evakuacija ugroženih u šumskom požaru blizu reke. Na istom zadatku našle su se jedinice civilne zaštite, sektora za vanredne situacije, vatrogasci, hitna pomoć , ronioci i građani.

"Sve ovo što radimo je u suštini deo preventivnih aktivnosti sa ciljem da gradski štab bude jedan uigran, jedinstven, dobro uvežban tim sa razrađenim sistemom rukovođenja, komadovanja", Miroslav Vukosavljević, komandir vežbe.

"Mi nismo spremni samo za elementarne nepogode već i za tehničko tehnološke udese i druge izazove i rizike i pretnje" ističe Bratislav Zečević, načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije.

"Ovčar Banja 2018" druga je vežba u kojoj su učestvovale jedinice civilne zaštite opšte namene. U proteklom periodu grad je izdvojio značajna sredstva za njihovo opremanje a redovno se radi i na edukaciji.





Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво