Bujica odnela puteve u podradanskim selima

Nakon jučerašnjeg nevremena u opštini Kuršumlija, dvadesetak sela podno Radana odsečeno je od sveta, a sanacija i čišćenje putnih pravaca potrajaće danima. Prema prvim procenama štete na putevima, mostovima, objektima, poljoprivrednoj mehanizaciji, usevima mere se desetinama miliona dinara, zbog čega u jednoj od najsiromašnijih opština u Srbiji očekuju pomoć države na otklanjanju pričinjenih šteta.

Posledice olujnog nevremena, dan posle, u podradanskim selima, vidljive su na svakom koraku. Putna infrastruktura, koja je i do sada sa teškom mukom održavana, na mnogim putnim pravcima je potpuno uništena.

"Odsečeni smo od sveta, znači ne možemo svojim kućama da priđemo nikako, ni terenskim vozilima, putevi su 90 posto stradali i to sve zakačilo", Saša Papić, predsednik MZ Degrmen.

"Ovo se ne pamti, makar ja nisam čuo za 60 godina. To videćete gore, to sve odnela voda, uništila, upropastila. To je kao neka vodena bomba" kaže Miodrag Dimitrijević, iz Kupinova.

Nepogoda, prema svedočenju meštana, nosila je sve pred sobom, puteve, objekte, životinje. Prava je sreća, kažu, da niko od ljudi nije stradao.

Hiljade kubika zemlje, stena, stoletnih stabala, sve je to doneo jedan običan planinski potok koji je juče do te mere nabujao da je nosio praktično sve pred sobom.

Prvi čovek opštine Kuršumlija Radoljub Vidić kaže da u mnogim selima, zahvaćenim nevremenom, zbog prekida u komunikaciji, škole nisu radile, a oštećeni su i vodovodi, tako da su to prioritetne stvari na kojima će se raditi narednih dana.

"Očigledno da je velika količina vode pala I tu nijedan propust nije izdržao sve je zatvoreno, sve je porušeno. Ogromna je šteta, nemamo predstavu kolika je, ali očigledno da mi ovo mesecima moramo da saniramo. Sami sigurno nećemo moćida izdržimo, ni što se mehanizacije tiče, ni finansijskih sredstava", ističe Radoljub Vidić, predsednik Opštine Kuršumlija.

Opštinske komisije narednih dana nastaviće procenu šteta, kako na putevima i objektima, tako i na poljoprivrednim kulturama, koje su u blizini potoka i reke Kosanice stradali u potpunosti. Obilne padavine izvale su i brojna klizišta, tako da se, posebno turistima koji se kreću ka Đavoljoj Varoši, preporučuje oprezna vožnja.



 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво