Izložena najvrednija dokumenta Istorijskog arhiva u Nišu

Pre 120 godina na zasedanju Skupštine Kraljevine Srbije, održanom u Nišu, donet je Zakon o državnom arhivu. Taj zakon primenjen je u Nišu tek pola veka kasnije 1948. godine osnivanjem arhivskog središta. U Istorijskom arhivu do sada je priređeno 90 izložbi - koje su u zanimljivom svetlu otkrivale istoriju grada i okoline.

Izložba povodom sedamdesete godišnjice niškog Arhiva pred javnost iznosi najverednija dokumenta, fotografije i najzanimljivija svedočenja o gradu.

"Najstarija je i najdragocenija građa iz perioda pre oslobođenja od turske vlasti i neposredno posle toga dakle iz 19. veka a najstariji dokument je iz 1737. godine iz 18. veka", ističe Ivanka Stančevski, direktorka Istorijskog arhiva.

Na najstarijem dokumentu a to je bakrotisak iz 1737. godine prikazano je kako Turci predaju ključeve Niša austrijskom feldmaršalu Filipiju. Na njemu, između ostalog, piše:

Ovaj grad leži nedaleko od poznate, pre nekoliko godina preotetog od Turaka, carske tvrđave Beograda. Nekada se zvao Naisus ili Nesus, u svoje vreme glavni grad Srbije, od koga je Beograd udaljen 8 dana putovanja neki računaju i 9 dana.

Najteže je nešto izdvojiti iz bogate arhivske građe kaže Ljiljana Đurović koja u arhivu radi više od trideset godina. Za nju je period posle oslobođenja Niša od Turaka najinspirativniji.

"Niš je potpuno menjao izgled", objašnjava Ljiljana Đurović, autorka izložbe, "rušile su se stare kuće, popravljale ulice, kaldrme, tako da je on dobijao izgled evropskog grada, jer u to vreme niču i mnogi objekti."

U arhivu se čuvaju dokumenta starija od 30 godina, ali samo ukoliko ima prostora. Istorijski arhiv u Nišu odnedavno nema više taj problem.

"Prođe 30 godina - institucija, mi to zovemo registraturom, jednostavno podnese zahtev za arhiviranjem, mi to prihvatimo u najnovije vreme sve češće jer imamo prostora", ističe Ivanka Stanevski.

Za 70 godina arhiv je prikupio kako se to stručno kaže 3.300 metara arhivske grade u 885 fondova i sedam zbirki.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи