Prazne košnice zbog neiskustva pčelara

Pre tri godine Dejan Kujundžić je počeo da se bavi pčelarstvom, kao i njegov deda ranije. Početak je bio uspešan, nastavio je da ulaže, ali su dve sezone bile loše, bez meda. Sada su u Donjem Žapskom kod Vranja njegove košnice prazne. Iskusni pčelari savetuju udruživanje, zbog razmene iskustava i međusobne solidarnosti.

Zalutali, komšijski roj, uselio se u jednu košnicu. Ostale su prazne. Kad bagrem zbog suše prethodnih godina nije cvetao, Dejan je hranio pčele, sada  oko livade i košnica cveta, a pčela nema.

Prihranjivao ih je samo šećerom i to je, možda bilo pogrešno, kaže Kujundžić:

"Pitao sam pčelare, morao sam da mešam i med sa šećerom da bi mogle da opstanu, međutim ja sam prenebregnuo, ali nadao sam se da će ga biti u prirodi."

Iskusni pčelari navode da je pčelarstvo nauka. Čedomir Mladenović iz Društva pčelara "Matica" kaže da je mnogo faktora koji mogu da utiču na pčele i prinose:

"Da li su na vreme prihranjivane, da li su to preradile letnje pčele, da zimske pčele ne optereti kod prerade te prehrane."

Ima 105 praznih košnica u Donjem Žapskom i Rataju. Počeo je sa dvadesetak. Ulagao je, bez rezultata. Dejana neuspeh nije obeshrabrio, planira da krene ponovo, očekujući solidarnost pčelara:

"Da se skupe udruženja pčelara da mi neko od svih njih bar po neki roj pomogne, da pokrenem."

"Najbolje je da je član nekog društva", poručuje Mladenović. "Tu su solidarni pčelari, i uvek priskaču u pomoć."

U Vranju postoje tri društva pčelara, sa oko 180 članova i sedam hiljada košnica. Udruženi mogu da očekuju solidarnost i mentora, a i lakše dolaze do tržišta, sigurniji je plasman.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво