Protest bivših radnika paraćinske staklare

Donošenje odluke o tome da li će Srpska fabrika stakla iz Paraćina otići u stečaj odloženo je za 5. jun. Tada će biti održan nastavak ročišta, zbog novih dokaza, koji nisu bili predmet razmatranja u prethodnim potupcima, potvrdio je za RTS, predsednik Privrednog suda u Kragujevcu Branislav Jovović.

To će biti četvrti put da Privredni sud u Kragujevcu odlučuje da li ima uslova za otvaranje stečaja u paraćinskoj staklari.

Grupa bivših radnika Srpske fabrike stakla okupila se ispred zgrade Skupštine grada Kragujevca u kojoj se nalazi Privredni sud, zahtevajući da 230 otpuštenih bude vraćeno na posao.

"Radnici Srpske fabrike stakla već 8 meseci preživljavaju agoniju, zbog načina na koji su otpušteni", naglašava  bivša radnica te fabrike Violeta Kostić. "U toku noći, za vreme vikenda, preko Fejsbuka, saznali smo za otkaze. Imali smo obećanje Nadzornog odbora da ćemo, ako  prvi put stečaj "padne" kod strane Apelacionog suda, biti vraćeni na posao. To se nije desilo, mi se na posao nismo vratili."

Bivši radnici su svoju sudbinu, kako kažu, vezali za Zakon i podneli tužbe za poništenje rešenja o otkazu. Sada su u sporu. Prva suđenja su zakazana za kraj meseca, 31. maja.  

Otpušteni radnici Srpske fabrike stakla u Paraćinu očekivali su, kažu, da će, nakon što je Privredni apelacioni sud prvi put ukinuo rešenje Privrednog suda u Kragujevcu o stečaju preduzeća, koje je doneto 20. septembra prošle godine, biti vraćeni na posao.

Da podsetimo, stečaj je uveden na predlog čačanske firme "Veksilum Balkan", koja od staklare potražuje više od 47 miliona evra.

Srpskoj fabrici stakla radilo je više od 800 ljudi. Oko 230 radnika dobilo je otkaz, o čemu su kako tvrde, obavešteni preko drušvenih mreža, zbog čega su, osnovai grupu, "Otpušteni preko Fejsa".  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво