Festival jagoda u Varni kod Šapca

Sa površinom od 1.500 hektara, šabački voćari najveći su proizvođači jagoda u Srbiji. U Varni kod Šapca prvi put se održava festival "Jagoda fest 2018".

Radenko Gojković iz Culjkovića, jagode proizvodi na pola hektara. Berba roda, čijom cenom ove godine nije zadovoljan, bliži se kraju.

"To je oko tri kilometra jagode na foliji, i to je mlad zasad, prva godina proizvodnje, jer je ona najisplativija", ističe Gojković. "Mogla je do sada da se prodaje za rusko tržište, za konzum, kao svežu jagodu da se koristi. Ove godine došlo je do tog nekog pomeranja na tom tržištu, izgleda da više uvoze jagodu iz Turske, pa smo prinuđeni da prodajemo jagode koje se koriste za industrijsku preradu. Cena je od sedamdeset do devedeset dinara, tako da mi u ovoj godini nećemo skoro moći da pokrijemo troškove proizvodnje."

Bez navodnjavanja, proizvodnja jagoda je nezamisliva. Za tu namenu, iz gradskog budžeta za poslednjih jedanaest godina izdvojeno je 900 hiljada evra. Samo u prošloj godini, uz pomoć lokalne samouprave iskopano su 83 bunara.

"Ova mera je znatno pomogla našim poljoprivrednicima u proizvodnji jagode. Površine su se povećale drastično, nastavićemo da pomažemo i da izlazimo u susret svim poljoprivrednicima u našem gadu", navodi Dušan Lazić iz Odeljenja za poljoprivredu grada Šapca.

Promocija ovog voća  i razvoj turizma, cilj je festivala "Jagoda fest 2018" koji se održava u vili "Albedo", navodi Milojka Kovačević, organizator. "Tu su i domaćice iz Crne Bare, koje pripremaju džem od jagoda. Učesnici festivala su i slikari, koji imaju zadatak da naslikaju jagode."

U okviru festivala koji traje do petka, između ostalog, biće organizovane tribine i radionice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се