Kruševački đaci uspešni u matematici, srpskom jeziku i informatici

U okviru projekta "Škole za 21. vek", koji Britanski savet u Srbiji sprovodi u saradnji sa Ministarstvom prosvete, tim učenika Osnovne škole "Dragomir Marković" u Kruševcu osvojio je prvo mesto za izradu projekta za korišćenje mikrobit računara.

Desetogodišnji Milan Ješić, učenik škole za 21. vek, obrazovne ustanove "Dragomir Marković" u Kruševcu jedan je od nasjboljih mladih matematičara u Srbiji.

"Mi smo sa pripremama krenuli još septembra sa časovima dodatne nastave i matematičke sekcije, a onda su krenula takmičenja poput školskog pa opštinskog i okružnog. I Misliša i Kengur bez granica. ja sam na svakom takmičenju došao do maksimuma," kaže Milan Ješić, učenik četvrtog razreda OŠ "Dragomir Marković".

Ova škola ima i državnog prvaka iz srpskog jezika na književnoj olimpijadi osnovaca.

Anja Blaževska, učenica 8. razreda OŠ "Dragomir Marković" navodi: "Sa književnošću susrećem se od detinjstva. Kao mala veoma sam volela da čitam, kao i u mlađim razredima. To se prenelo i na starije razrede. nastavnik je prepoznao tu moju ljubav i poradio je na njoj što je dovelo do ovog velikog uspeha. Do uspeha nije lako doći i kada se uspe to je neopisiv osećaj."

Kao najbolji u Srbiji, učenici iz informatike, u školskoj mediateci, predstavili su projekat za korišćenje mikrobit računara.

Ivana Vučinić, nastavnica informatike u OŠ "Dragomir Marković" objašnjava: "Da li će neko od njih postati programer ili ne, to je manje
važno. Važno je da deca razviju algoritamska razmišljanja, logičnom pristupanju rešavanju problema."

"U narednom periodu radićemo na jačanju svesti o značaju inelektualne svojine, zaštite intelektualne svojine i već imamo u planu sa školama sa kojima smo učestvovali u ovom pilot projektu da sami napravimo i registrujemo žig.," najavljuje Saša Jeftić, direktor OŠ "Dragomir Marković".

Već godinama osnovna škola "Dragomir Marković", kroz pilot programe sa zemljama Zapadnog Balkana razvija i preduzetništvo kod učenika sa ciljem da se oni usmere na praktična zanimanja kasnije u životu.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи