Festival literarnog stvaralaštva osuđenika u Valjevu

U Kazneno-popravnom zavodu za maloletnike u Valjevu održana je završna smotra Republičkog festivala literalnog stvaralaštva osuđenika i dodeljene nagrade najboljim piscima i pesnicima među njima.

Najbolji pisac i pesnik među osuđenicima u ustanovama za izvršenje zatvorskih sankcija u Srbiji su osuđenica iz Kazneno-popravnog zavoda za žene u Požarevcu, za prozni rad "Zarobljena ravnica", i T. B. iz KPZ Sremska Mitrovica, koji je bio najuspešniji pesnik sa radom "Oko posmatrača".

"To ću i nastaviti kada završim ovu kaznu. Baviću se tim, to je nešto iz mog srca iz moje duše", rekla je Jovanka Milinov, dobitnica prve nagrade za prozu. "I veliko hvala što ste omogućili da se sve ovo vidi da se prenese drugim ljudima, da ipak u Zavodu postoji jedan život i da nije sve onako kako misle - mi tu i živimo i stvaramo."

Marko Stanković, koji je dobio 3. nagradu za prozu, kaže da piše poslednje tri godine:

"Mogu da se zahvalim zavodu KPZ Zabela Požarevac što su nam omogućili razne aktivnosti zbog kojih smo i došli ovde."

Na festival literarnog stvaralaštva osuđenika prijavilo se 147 autora sa 280 radova. Nagrađeno je i pohvaljeno dvadesetak osuđenika.

To je posebno estetsko iskustvo, ističe dr Ivan Zlatković, predsednik žirija:

"Prvi put se susrećemo sa radovima koje su pisali ljudi za koje se može reći da im je sloboda sada najznačajniji fenomen. Važno je istaći da postoji veliki broj talentovanih ljudi, da su se mnogi odazvali na konkurs, da ima dosta stihova i proznih radova."

Na Festivalu literarnog stvaralaštva osuđenika učestvovale su 23 ustanove za izvršenje krivičnih sankcija u Srbiji.

Kazneno-popravni zavod za maloletnike u Valjevu, koji je inicijator Festivala, i po 13. put pokazao se kao dobar organizator.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво