Petogodišnjem Filipu hitno potrebna pomoć za lečenje

Filipu je dijagnostikovan zloćudni tumor na mozgu (meduloblason gradus VI who), sa velikim brojem metastaza na glavi i kičmi. Veliki timor je uklonjen operacijom, ali su prognoze lekara veoma loše, a njegovo stanje je gore. Roditelji se nadaju da će prikupiti neophodnih 400.000 evra za lečenje u inostranstvu.

Filip Rikić je rođen 2013. godine, a prvi put se požalio na bol u glavi 4. aprila 2018. godine. Do tada je bio potpuno zdrav bez ikakvih tegoba. Nakon pregleda kog pedijatra u Domu zdravlja i Tiršovoj, nalazi su bili dobri, a lekari su smatrali da je bol posledica virusne infekcije.

Savetovali su da sačekaju nekoliko nedelja, pa ako se nastavi glavobolja da urade preglede kod ORL-a, oftalmologa i neurologa.

Glavobolje su u početku bile kratkotrajne i jaljale se jednom dnevno, a kada prođu on je najnormalnije nastavljao sa aktivnostima, međutim iz dana u dan su se pojačavale.

Roditelji su odlučili da urade privatno sve preglede koje su im lekari preporučili i svi rezultali su bili dobri. Kada je rađen EEG glave bila su vidljive blaga usporenja, ali s obzirom da nije bio miran tokom pregleda, a da mu je motorika bila dobra, mislili su da sačekaju sa magnetnom, ali je na molbu roditelja ipak ista bila zakazana.

Rezultat pregleda magnetnom rezponancom bio je veoma loš i odmah su ih uputili na neurohiruršku kliniku. Tu su stigli 13. aprila, a već sledećeg dana Filip je imao prvu intervenciju - ugradnju šanta zbog visokog pritiska u glavi. Ta intervencija je prošla dobro.

Glavna operacija urađena je 23. aprila i tada mi je otklonjen veliki tumor. Samo dva dana nakon toga, sistem je prestao da radi, šam se zapušio je urađena je revizija.

Nakon toga, Filip je prestao da govori ukočila mu se jedna strana lica, prestao je da guta i potpuno pomera levu ruku (desnu pomera pomalo).

Stanje se pogoršalo, od tada jede na sondu i nema nikakvih poboljšanja. Ima jake bolove, trzaje i veoma je uznemiren. Razume sve i reaguje na glasove.

Filip je prebačen na onkologiju kako bi pokušali sa hemoterapijama, kao jedinom opcijom, iako je prošlo manje vremena od operacije nego što bi trebalo.

Prognoze lekara su jako loše, nisu utešne niti prihvatljive njegovim roditeljima. Jedina nada je nastavak lečenja u inostranstvu, ali je za to potrebno 400.000 evra.

Roditeljima je ostalo još samo da se oslone na dobru volju i humanost ljudi kako bi pomogli da ova prognoza ostane pošlost za ovog malog dečaka. Filip je jedino dete, nema brata ni sestru. Ide u vrtić, od treće godine na engleski, a od oktobra i na plivanje. Intaligentno je i živahno dete, puno energije, voli da slaže lego kockice a bio je najsrećniji dok se igra napolju i provodi vreme sa svojim bratom od tetke.

Pomozimo Filipu da pobedi tešku bolest

Uplate na račun: 

dinarski: 205-9011007410810-11
devizni: 9031025448222
IBAN broj: RS35205903102544822295
Komercijalna banka a.d. Beograd
Korisnik: Filip Rikić
Zastupnik: Dejan Rikić
Ivana Sarića br. 6, 11000 Beograd, Srbija

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се