Arsenijević ostaje rektor, njegov sin doktor - odlučio Savet Univerziteta

Savet Univerziteta u Kragujevcu odbacio je upozorenje ministra prosvete i jednoglasno odlučio da se ne poništi doktorat Aleksandru Arsenijeviću i da se ne razrešava dužnosti rektor Univerziteta Nebojša Arsenijevića.

Pred članovima Saveta je upozorenje ministra prosvete Mladena Šarčevića u kojem se nalaže Savetu da poništi javnu ispravu Aleksandru Arsenijeviću i stečeno naučno zvanje, jer je doktorske studije, kako se navodi,upisao suprotno odredbama konkursa.

Ministarstvo prosvete donelo je takođe i rešenje, na osnovu preporuke Agencije za borbu protiv korupcije, kojim se Savetu Univerziteta nalaže da rektora Nebojšu Arsenijevića, razreši te dužnosti, zbog kako je navela Agencija, sukoba interesa.

Predsednik Saveta Univerziteta profesor doktor Siniša Ranđić rekao je za RTS da su članovi Saveta jednoglasno odlučili da ne prihvate naloge Ministarstva jer se, kako kaže, nije pojavio nijedan novi momenat u odnosu na ono o čemu je ranije već odlučivano.

"Ovo je sada stiglo u formi naloga, a smatramo da jednoj instituciji, kao što je Savet bilo kog Univerziteta u Srbiji, ne priliči da podleže pritiscima i da svoju autonomiju podredi koji su ih izabrali i u čije ime donose odluke. Ministar Mladen Šarčević je na potezu, on zna šta su mu zakonske ingerencije, pa će verovatno tako i postupiti", smatra Ranđić.

Savet je još jednom odlučio da ne razreši profesora doktora, Nebojšu Arsenijevića sa funkcije rektora Univerziteta u Kragujevcu, jer kako se navodi "nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi" , a da je diploma Aleksandra Arsenijevića "stečena u skladu sa Zakonom, Statutom Univerziteta i aktima i odlukama nadležnih organa fakulteta Medicinskih nauka".

Da podsetimo, članovi najvišeg organa Univerziteta u dva navrata odbacivali su preporuke Ministarstva prosvete, a krajem februara rektora Nebojšu Arsenijevića ponovo izabrali na tu funkciju, na period od tri godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи