Pokretanjem IMT-a do procvata sela Jarkovca

Kompanija TAFE novi je vlasnik industrije mašina i traktora IMT. Kupovinom IMT, "Tafe" je stekao pravo na intelektualnu svojinu srpske firme, što podrazumeva brend, nacrte dizajna, autorska prava i nekretninu u Jarkovcu kod Vršca. Naša ekipa posetila je mesto Jarkovac, gde je do 2015. IMT proizvodio prikolice i druge delove I evo kako oni komentarišu mogućnost da IMT ponovo proradi.

Informaciju da postoji mogućnost da pogon IMT-a u selu Jarkovac ponovo proradi, meštani su dočekali sa nevericom, oduševljenjem i nadom da bi opet mogli doći do posla.

Poljoprivrednik Nenad Marković, svoje oranice i dalje obradjuje IMT-ovim traktorom.

„Mogu da vam kažem kao prvo da je ovo traktor za sve generacije i ne verujem da u selu ima kuća koje se bave poljoprivredom, a da nema ovakvu jednu mašinu. To je amajlija svakog domaćinstva," kaže Nenad Marković, iz Jarkovca.

Boško Živkov, predsednik saveta MZ Jarkovac, navodi: „Ogroman značaj za samo mesto i za loklanu samoupravu za opštinu će biti, ako od toga bude nešto. Očekujemo da se dobar broj iz samog mesta zaposli, odnosno neuposlena radna snaga koja je radila u bivšem IMTu će naći mesto u budućem TAFE-u."

Za meštane Jarkovca, pokretanje IMT bi, kažu značilo procvat sela, koje je doživelo sunovrat kada je firma zatvorena.

„Otkako je 2015. zatvoren proizvodni pogon IMTa mnogi su napustili naše selo. Mi se nadamo da će se ponovo zasnovati proizvodnja i da će se mnogi i vratiti," kaže Ljiljana Kitić, zamenica predsedniika opštine Sečanj.

Poslednja mašina - špartač sa linije IMT-a izašla je 2015. godine i koštala je 2500 evra. Svaka zapadna mašina tog kvaliteta košta najmanje 6-7000 evra.

„Ne traktori nego i same poljoprivredne mašine da i dan danas traju, mnoge mašine su stare i preko 30 godina i dalje rade tako da taj brend IMT i dalje živi" ističe Joan Škorovanješ bivši radnik IMT-a.

U Jarkovcu kažu da bi opet vrlo rado kupovali IMTove traktore, a to najavljuje i novi vlasnik koji kaže da je plan da se u prvih 5 godine proizvede oko 5.000 traktora za srpsko tržište.

Dodaje i da će kvalifikovani radnici koji su radili za IMT sigurno biti pozvani, tako da nade Jarkovčana nisu uzaludne.

 







Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво