Čišćenje Belice kod Jagodine

Čišćenje i uređenje korita Belice kod Jagodine je pri kraju. Velike količine mulja, peska i zemlje izvučene su iz rečnog korita, čime je smanjena opasnost od mogućih poplava. Uređenje je koštalo oko trideset miliona dinara.

Sada deluje bezazleno i pitomo, pa ipak reka Belica ima nezgodnu ćud i u nekoliko navrata pretila je da poplavi Jagodinu. Poslednji put u ovo vreme 2014. Od septembra prošle godine u rečnom koritu su teške građevinske mašine koje skidaju i odvoze nanose taložene poslednju deceniju. Korito vraćaju u prvobitno, projektovano stanje u dužini od 3 i po kilometra toka kroz gradsku zonu.

"Količina materijala je oko 15 hiljada kubika i lokalna samouprava nam je obezbedila gde će taj nanos da se izveze", Zorica Cvetković, "Srbijavode".

Vreme je idealno za radove, vodostaj nizak i kompletan posao biće završen za desetak dana.

"Nadamo se da posle ovog proticaj biće bolji da neće dolaziti do tolikog nanosa , ali ipak treba svi da vodimo računa i lokalno stanovništvo i mi i svi ostali koji učestuju u tom delu grada" kaže Aca Banković, Vodoprivredno preuzeće iz Ćuprije.

Usko grlo na Belici kroz Jagodinu je upravo ovaj most, Jagodinci ga zovu Kameni, a da je to tako pokazalo se 2014. kada je Belica prelivala preko njega.Zapravo regulacija u ovom delu toka nikada i nije završena do kraja, upravo zbog starog mosta.

Novi most na jednoj od najprometnijih gradskih saobraćajnica još je u domenu planova, a valjalo bi najpre rešiti imovinske odnose u okolini. Razmatra se i mogućnost izgradnje parkirališta iznad toka reke u blizini Bolnice, što bi rešilo problem hroničnog manjka parking mesta u toj zoni.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво