Nema radnika za vršačke vinograde

Vršačkim vinogradima dnevno je potrebno stotinu radnika, ali zbog nezainteresovanosti lokalnog stanovništva trenutno radi samo četrdesetak. To u velikoj meri otežava održavanje vinograda kojima je potrebna konstantna nega.

U ovom trenutku "Vršačkim vinogradima" fali bar još pedeset radnika, kako bi posao mogao nesmetano da se obavlja. Rezidbu i vezivanje lukova nekako i uspevaju da završe, ali će najveći problem nastati kada dođe vreme berbe, kada im je potrebno još oko 200 berača. Međutim, njih je nemoguće naći.


"To je problem desetak godina unazad jer nam se događa da u poljoprivredi, samim tim i u vinogradarstvu, imamo manjak radne snage i "špiceve" kada nam zaista trebaju a jako je teško doći do radnika", kaže Petra Milanović Krajovan, izvršna direktorka "Vršačkih vinograda". "Pogotovo što su Vrščaki vinogradi krenuli, radi se normalno, zarade su pristojne redovno se isplaćuju, mislim da u ovoj besparici i krizi da zaista ima prostora za jednu pristojnu zaradu." 

Osim berača, nedostaju i traktoristi. Dogodine njih četvoro ide u penziju, a nema ko da ih zameni. Malo ih je, pa rade bez slobodnog dana

"Ima posla non stop, cele godine radimo non stop, samo kad pada kiša  onda imamo slobodan dan, inače na poslu smo svaki dan od ujutru do uveče", kaže traktorista Dalibor Popadić.

Deo ovih problema premostili su kupovinom dva  kombajna za berbu grožđa, međutim nepristupačni delovi vinogorja moraju da se beru ručno, pa su im terenci neophodni. Iz vršačkih vinograda i jedna lepa vest - u toku je sadnja na čak 75 hektara.

Ovo je prvi put u poslednjih deset godina da se vinograd obnavlja. A to ujedno znači i da će posla biti sve više i više, a ako se nastavi sa ovakim trendom pada radne snage, vinograde neće imati ko da bere.

Zato iz "Vršačkih vinograda" apeluju da se sugrađani bez posla i berači iz Srbije prijave za sezonske poslove kako bi zaradili i, ujedno, rešili veliki problem vinogradima.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво