Kako se živi u Gostivaru

Gostivar je grad u severozapadnoj Makedoniji u Pološkoj kotlini, sa osamdesetak hiljada stanovnika. Tu žive Albanci, Makedonci, Turci i oko sto pedeset Srba. U blizini grada, u selu Vrutok, izvire najveća makedonska reka Vardar.

Gostivaru odgovara ime "gostoljubiv grad", jer stanovnici vole goste i ljubazni su prema njima. Dobro se slažu i međusobno, razlike u kulturi i veri ih ne sputavaju.

"Živimo izvanredno, za razliku od drugih gradova mi nismo imali nikakve međunacionalne tenzije", ističe Fadil Ismaili iz Gostivara.

To potvrđuje i Živko Trifunovski iz Vrutoka: "Slažemo se mnogo dobro, nemamo nikakvih problema, niti smo imali, niti ćemo imati."

"Ima dosta kafića i diskoteka u gradu, i svaki vikend petak i subotu izlazimo, tako se zabavljamo", kaže Izabela Trifunovska iz Vrutoka.

U Gostivaru ne rade fabrike, uglavnom se živi od trgovine, a sve je manje starih zanata po kojima je grad nekad bio poznat. Jedini kujundžija je Stevče Đorđieski:

"Naš zanat je, ne polako nego gotovo sasvim izumro, zato što sve što se prodaje nakit od zlata i srebra sve se radi mašinski i sve se radi u drugim državama."

Mladi odlaze u inostranstvo, stariji se vraćaju da tu provedu penzionerske dane.

Teško je naći posao, kaže Afrim Bećiri: "Još malo, pa će Gostivar postati grad staraca. Mladi odlaze, zbog standarda."

U opštini Gostivar je selo Vrutok, tu izvire Vardar, najveća makedonska reka duga 388 kilometara, a kapacitet vode na izvorištu je 1.500 litara u sekundi. 

"Reč vrutok znači izvor ili vrelo", objašnjava Snežana Andrijeska iz Gostivara. "Sa ovog mesta vodom se snabdeva grad Gostivar i posebna je turistička atrakcija, naročito u letnjim mesecima."

U Vrutoku se nalazi i najveća hidroelektrana u Makedoniji koja je podzemna, a građena je sredinom prošlog veka.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво