Sve više pčelara u Podrinju

U Podrinju se sve više ljudi koji odlučuju da se bave pčelarstvom. U Udruženju pčelara samo u Loznici je oko 80 pčelara, a za većinu njih proizvodnja meda jedini je izvor prihoda.

Na osam lokacija u selu Korenita, Zoran i njegova porodica imaju oko šest stotina košnica. Novac od proizvodnje i prodaje svih vrste meda jedini je izvor prihoda za Đuriće, koji u poslednjih nekoliko godina, zbog dobre cene, sakupljuju i polen.

"Uz mnogo zalaganja i mukotrpnog rada i veliki broj košnica, u Srbiji, a nigde ni u svetu ne postoji bogat pčelar, ali da pristojno živi od svog rada može, nas šestoro od toga prilično dobro i živimo. Supruga, ja i deca i uz povremeno angažovanje radne snage kada su veliki poslovi u pitanju", kaže Zoran Đurić, iz Korenite.

Zoran je jedan od hiljadu i po pčelara u Podrinju - ali i čitavom Mačvanskom regionu koji će ubuduće zahvaljujući mašinama za izradu šećernih pogača i preradu voska koje se nalaze u Udruženju pčelara u Loznici imati kvalitetniju i jeftiniju proizvodnju.

"Ova oprema koja je nabavljena značiće mnogo pčelarima pre svega što će pčelari kontrolisati kvalitet hrane, a samim tim i ishranu pčela, i takođe kontorlisaće kvalitet voska, a samim tim eliminisaćemo sve špekulativne radnje koje se na tržištu dešavaju", kaže Đurić.

Novu opremu u visini od 120 hiljada franaka obezbedila je Regionalna razvoja agencija Podrinja Podgorine i Rađevine, posredstvom Švajcarske agencije za razvoj.

"Sva Udruženja pčelara u nekom narednom periodu treba zajednički da nastapuju ka donatorima, da zajednički osmisle aktivnosti za nastup na tržištu, recimo da preduzmu neke aktivnosti na brendiranju meda i da na taj način praktično predstave pčelarstvo kao jednu značajnu granu agrobiznisa", kaže Ljiljana Nikolić, direktor RRA "Podrinja, Podgorine i Rađevine".

U narednih nekoliko dana Zoran i pčelari u Loznici započeće vrcanje bagremovog meda. Ukoliko, kažu, ova godina bude dobra kao prethodne dve, meda će biti i za izvoz.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво