Kragujevac: Opera "Didona i Enej" na sceni Knjaževsko-srpskog teatra

Povodom 70. godišnjice Muzičke školea "Dr Miloje Milojević", na sceni Knjaževsko srpskog teatra u Kragujevcu izvedena je opera Henrija Persla "Didona i Enej" u režiji Tadije Miletića. To je ujedno i prva opera koja je izvedena u tom gradu.

U pripremi prve kragujevačke opere ravnopravno su učestvovali profesori i učenici Muzičke škole, sa željom da zajedno obeleže začetak stalne operske produkcije u Kragujevcu.

Prepuna sala teatra na premijeri pokazala je koliko je opera nedostajala ovom gradu.

„Jedno ovakvo barokno delo,monumentalno,što je inače stilska karakteristika baroka ,mislim da nije bilo izvedeno na ovim prostorima ,čak mislim da nijedna Beogradska škola nije svojim snagama uradila jedno ovako opersko delo", kaže Svetlana Stojiljković, direktorka Muzičke škole "Dr Miloje Milojević".

Tragičnu ljubav Didone i Eneja, koja se završava njenim samoubistvom, dočarao je ansambl od devet solista, četrnaest članova hora i dvadeset članova orkestra.

„Pa u suštini ovo je rad i želja entuzijasta, koji kao što sam rekao više nemaju strpljenja da čekaju da bilo ko nešto uradi za njih. Jednostavno su odlučili da konkretizuju svoje korake i preduzmu nešto za sebe i svoj grad", objašnjava Miljan Beloica, organizator projekta.

Opera u tri čina, sa velikom i značajnom ulogom hora i solo deonicama - i prva na Joakimovoj sceni - bila je veliki izazov za beogradskog reditelja Tadiju Miletića.

„Kragujevac ima sve moguće kapacitete za jedan ovakav projekat ,pre svega sjajne kapacitete muzičke škole ‘Dr Miloje Milojević’ a zatim i preko horde saradnika kojih je za ovaj projekat bilo više od sedamdeset, što je fascinantno", kaže Miletić.

Ova barokna opera prvi put je izvedena 1688. godine u Londonu, a u Kragujevcu će ostati upamćena kao delo koje je obeležilo začetak stalne operske produkcije koja počinje u septembru, postavljanjem "Didone i Eneja" na pozorišni repertoar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво